Koji će poslovi biti traženi u 2023? 1Foto: Shutterstock/DUO Studio

Poslovi u okviru IT sektora biće traženi i u 2023, a procene su da će osim u ovom sektoru poslodavci biti u potrazi i za radnicima u prodaji, inženjerima i zanatlijama, piše Nova.rs.

Prema rečima Miloša Turinskog iz Infostud poslova razlog za to leži u tome što je, iako deluje da se svaka druga osoba bavi nekim poslom u IT industriji, i dalje prisutan visoki deficit.

Prosečna plata u ovom sektoru, kako je rekao, iznosi 1.600 evra, ali može da se zaradi i više od 8.000. Veliki broj IT stručnjaka, naglasio je, nema formalno obrazovanje u ovoj oblasti, s obzirom na sve veći broj kurseva.

Posle IT stručnjaka na drugom mestu traženih zanimanje za koje je formalno obrazovanje obavezno, a plate i više nego primamljive jeste kontrola leta.

„Ovo je do kraja 2022. bilo zanimanje koje je bilo najbolje plaćeno, ali verujem da će tokom 2023. da se desi preokret, pa da će kontrola leta biti na drugom mestu, posle IT-a“, rekao je Turinski.

Građani koji se bave ovim poslom zarađuju između 200.000 i 500.000 dinara mesečno.

Deficit zanatlija, prema njegovim rečima, bio je izražen i pre pandemije, a da ima potrebe za većim brojem ljudi u zanatstvu dokazuje i činjenica da uvozimo radnu snagu.

“Tržište rada i školstvo ovde nisu u skladu, ali je možda još veći problem što mladi nisu dovoljno zainteresovani“, rekao je Turinski za Nova.rs.

Tako su traženi automehaničari, stolari, pekari, vodoinstalateri, moleri i građevinski radnici.

Što se tiče plata, automehaničar na mesečnom nivou može da zaradi i do 150.000 dinara, baš kao i stolar. Ponude koje se povremeno nađu na oglasima deluju i nerealno. Tako neki poslodavci vodoinstalaterima nude 240.000, a molerima 150.000 dinara mesečno.

Turinski ističe da je sektor trgovine tražen u proteklih 20 godina, i da plate u ovom sektoru variraju.

“Tako zaposleni u malim prodavnicama često rade za minimalac, ali u velikim kompanijama mesečna plata može da bude i 100.000 dinara, što je daleko iznad srpskog proseka, koji je oko 75.000”, ističe Turinski.

Turinski dodaje da će u godini koja je pred nama biti traženi i radnici u elektrotehničkom i mašinskom sektoru.

Prema zvaničnim podacima Agencije za zapošljavanje, piše Nova.rs, vidi se da na birou ima najmanje doktora nauka, i to u oblasti filozofije, menadžmenta i hemijskih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari