Kokanović: Mlekare imaju zalihe tri meseca, ali šta će biti posle toga velika je dilema 1Foto: Shutterstock/JelenaBekvalac

U Vladi Srbije juče je održan sastanak proizvođača mleka sa predstavnicima države i mlečnim govedarima, a tema su bili viškovi mleka i kako rešiti disbalans tržišta mlečnim proizvodima.

Kako se čulo, srpske mlekare imaju viškove na zalihama, koje pokrivaju tri meseca, a šta će biti nakon toga dilema je za domaće stočare, koji su prisustvovali sastanku.

„Nismo došli ni do čega. Učestvovalo je 28 mlekara iz zemlje i glavni akcenat je bio na poslovanju mlekara, njihove zalihe i probleme i cene koje su najniže u otkupu a mi kao da nismo tu bili ni prisutni, umesto da akcenat bude na poljoprivrednicima. Na kraju skupa sam zamolio za reč, da ukažem u kakvom smo problemu mi proizvođači mleka, zbog čega smo protestvovali i blokirali ulice“, kaže Zlatko Kokanović, predstavnik Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije.

Kako je objasnio, proizvođači sireva su zadovoljni prelevmanom od 300 dinara, to se njih dotiče, ali to još uvek ne rešava suštinske probleme kod mlečnih stočara.

„S obzirom da mlekare imaju zalihe, to znači da sa današnjim danom da mlekare prestanu otkup mleka na domaćem tržištu, oni mogu da se pokriju zalihama. Za nas, proizvođače, ostao je glavni problem da Milanu Pajiću i Slobodanu Brkiću iz Mačve niko nije potvrdio da će početi da preuzima mleko. Postavlja se pitanje ko će da plati to mleko, koje ljudi deset dana prosipaju, oni su ga proizveli i hranu za stoku platili, oni su pogođeni ovom situacijom“, kaže Zlatko Kokanović i napominje da se ranije spominjao kao razlog otkazivanja otkupa kod nekih proizvođača prisustvo alfatoksina.

Sagovornik Danasa smatra da zbog tog problema ne treba da ispaštaju mlečni govedari, jer se zna od koga oni nabavljaju stočnu hranu.

„Glavni problem su fabrike stočne hrane, koje stavljaju u promet hranu sa takvim sadržajem. To mora da se reši slanjem inspekcija“, kaže Kokanović.

Iz igla mlečnih govedara najvažniji potez bio bi prekid uvoza mleka, da se povećaju subvencije po grlu što bi ublažilo štetu, i na kraju da se dozvoli uvoz samo manjka mleka.

„Država treba da zna tačno koliko Srbiji mesečno treba mleka i sireva i samo da dozvoli manjak, potreban tržištu. Mi smo tražilii zagarantovanu cenu za mleko ali oni su rekli da to ne mogu da daju. Tražili smo da zabrana uvoza i prelevmani važe i za članice Cefta sporazuma, odnosno Otvoreni Balkan. ali to nisu mogli da ispune. Podsećam, mi smo država koja ne koristi GMO hranivo za stoku i takav proizvod je u startu skuplji od zemalja gde je dozvoljena proizvodnja hrane i mesa sa GMO“, objasnio je Kokanović.

Novi sastanak mlečnih goverada sa predstavnicima Vlade Srbije biće narednog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari