Nakon višemesečnih pregovora potpisan pojedinačni kolektivni ugovor u Dijamant agraru, firmi koja se bavi proizvodnjom proljoprivrednih i voćarskih proizvoda a većinski vlasnik, uljara Dijamant iza koje stoji hrvatski Agrokor, ovih potezom garantovala budućnost za 158 radnika. Ugovor je potpisan u prisustvu predstavnika Agrokora i njegovog direktora za ljudske resurse Mate Greganića, kao i profesora Milorada Mijatovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine.


– Do potpisivanja kolektivnog ugovora je došlo nakon reorganizacije jer smo prošle godine izašli iz stečaja. U toku ove godine smo započeli pregovore sa sindikatom, koje evo završavamo kolektivnim ugovorom čime radnici dobijaju veća prava ali i obaveze, lični dohodak je nešto povećan, ugovor obavezujući je na 10 godina – objašnjava Radica Tomić, direktor Dijamant agrara.

Najvažnije je da nije bilo otpuštanja radnika nakon izlaza iz stečaja, kažu u zrenjaninskom Savezu samostalnih sindikata gde su se potrudili da posreduju između većinskog vlasnika i zaposlenih kako bi kolektivni ugovor ugledao svetlo dana.

– Ovo je firma koja izlazi iz stečaja, koju uz dobar kolektivni ugovor preuzimaju bez otpuštanja radnika. Ovde se održala poljoprivredna proizvodnja, obnovljena je mehanizacija. Nažalost, zakoni su učinili zlo pa je deo imovine morao da bude vraćen. Ono što je pozitivno jeste to što su vlasnici Agrokora zaključili da ne trebe ovo da ostane jedina njihova firma bez pojedinačnog kolektivnog ugovora, a da se ne primenjuje pravilnik o radu – ocenjuje predsednik Saveza samostalnog sindikata Zrenjanin Mirko Malešev.

Dijamant-Agrar“ d.o.o. osnovali su kao društvo sa ograničenom odgovornošću „Dijamant“ Zrenjanin, DD „Stajićevo“ Stajićevo, PP „Bratstvo“ Zrenjanin 1996. godine. Društvo je osnovano u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i sticanja osnove za obezbeđenje kvalitetnih sirovina. U januaru i martu 1999. godine izvršeno je povećanje kapitala po osnovu pripajanja PP „Bratstvo“ Zrenjanin, DD „Stajićevo“ Stajićevo, PP „Livade“ Stajićevo, PP „Aerodrom“ Zrenjanin, PP „Elemir“ Elemir i PP „Rasadnik“ Zrenjanin. U novembru 2000. godine Društvu je pripojen PD „Planta“ Futog, pa je firma sa 600 zaposlenih obrađivala preko 5.000 hektara zemljišta. Skupština ovog društva je 2001. godine donela odluku o organizovanju Akcionarskog društva „Dijamant-Agrar“ AD Zrenjanin. Naredne godine bile su turbulentne, došlo je do zaduživanja firme kod svog suvlasnika Dijamanta. Odlukom Trgovinskog suda u Zrenjaninu iz aprila 2007. godine pokrenut je stečajni postupak koji je okončan juna 2008. godine usvajanjem Plana reorganizacije koji je podnela uljara Dijamant. Najveći paket akcija u „Dijamant-Agraru“ AD Zrenjanin ima kompanija Dijamant, 62 odsto, nešto je u rukama Akcijskog onda AD Beograd a firma ima i 1366 malih akcionara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari