Količine gasa u rezervi male, dopuna će biti skupa

Nadležni u Srbiji tvrde da je podzemno skladište gasa u Banatskom dvoru najpopunjenije u Evropi, stručna javnost tvrdi da je to ipak nedovoljno

Ostavite komentar


  1. Ako je skladište Banatski Dvor »popunjeno sa 40 odsto kapaciteta« to znači, da se u njemu nalazi oko 180 miliona m3 gasa. Da li je to »trenutno najpopunjenije skladište gasa u Evropi« teško je reći, ali ako bi skladište gasa Baumgarten u Austriji bilo pomunjeno samo sa 10 odsto kapaciteta u njemu bi se nalazilo oko 2.000 miliona m3 gasa, odnosno 11 puta više gasa nego u skladištu Banatski Dvor. Toliko o relativnim i apsolutnim brojevima. Imajući u vidu, da je potrošnja gasa u Srbiji 2,5 – 3,0 milijarde m3 gasa godišnje, kao i da je veća dnevna potrošnja gasa zimi, jer 80 odsto toplana koristi gas, kao i oko 300.000 domaćinstava, u slučaju prestanka dotoka gasa u Srbiju, rezerva u Banatskom Droru od 180 miliona m3 bi se mogla koristiti ne manje od 18 dana, jer je maksimalni kapacitet pražnjenja skladišta Banatski Dvor 10 miliona m3/dan.

  2. I moja pokojna baba ima najviše godina od svih sahrajenih na Topčiderskom groblju.
    Šta to daje? Molim predsednika da me prosvetli glupog.

  3. upumpavaju vazduh u gas i to prodaju ljudima. vidi se po crvenom plamenu… a takav gas nista ne greje posto vazduh nista ne greje..

  4. Samo glasovi za Sns donose bolje sutra…hahahahaha I vecu I jeftiniju kolicinu „plavog energenta“

  5. Bili ste od 2000 do 2012 godine xto bar nešto niste izgradili,bolnice, puteve nego ste samo držali pare za vas bednici jedni lopovski,SRAMOTA I BRUKA I JOS STE SVU EKONOMIJU UNISTILI BAGRO LOPOOOOVSKA

  6. Taj gas iz Dvora ce se izduvati na grejanje za par nedelja hladne zime. Sta cemo sa kompletnom privredom?!
    Kolaps?!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.