Koliko dnevno provodimo na društvenim mrežama? 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Početkom godine 4,75 milijardi ljudi je bilo na društvenim mrežama, a na njima je više od 92 odsto svih korisnika interneta. To je godišnji rast za tri odsto, a prosečan korisnik interneta danas provodi šest sati i 37 minuta na mreži dnevno, navodi se u izveštaju Digital Global Overview za 2023. godinu.

U svetu danas ima 5,16 milijardi internet korisnika, što je gotovo 65 odsto ukupne svetske populacije, a upravo će njima digitalizacija doneti još veće promene.

Istraživanje koje je sprovela kompanija Visa o novim digitalnim navikama potrošača u Srbiji, pokazuje da više od trećine ispitanika smatra da će im navike postati digitalnije, pre svega u oblasti finansija, a slede kupovina i posao sa 31, odnosno 23 odsto.

Četiri od 10 ispitanika navelo je da bi im se značajno poboljšao život većom upotrebom aplikacija i onlajn platformi za usluge javne administracije.

Prihvatanje novih tehnologija zahteva vreme, navodi se, ali na osnovu postojećeg stanja tri su navike koje ćemo zasigurno promeniti u narednih pet godina.

Istraživanje Nove digitalne navike pokazalo je da svaki drugi ispitanik najčešće koristi elektronsko bankarstvo i digitalna plaćanja. Pored digitalnih kartica i raznih vrsta aplikacija za transakcije, sada i naši mobilni telefoni i drugi pametni uređaji mogu biti sredstvo plaćanja.

Osim toga, javna administracija je sektor koji ispitanici u Srbiji smatraju izuzetno važnim i u kojem žele veći stepen digitalizacije, odnosno – mogućnost lakšeg završavanja obaveza onlajn ili aplikacijom.

Građani tako očekuju da porez, različite takse, zdravstvene usluge, pribavljanje dokumenata i druge administrativne poslove regulišu jednostavnije i brže, bilo da se to radi onlajn i preko neke od aplikacija ili uživo, plaćanjem beskontaktno karticom ili mobilnim uređajima.

Treća navika je digitalizacija procesa Al tehnologijom.

Od kada je krajem novembra pušten u rad novi chat bot- ChatGPT, Al tehnologija postala je vruća tema i širi se na mnoge industrije.

Veštačka inteligencija se može koristiti za automatizaciju mnogih rutinskih zadataka poput unosa podataka, zakazivanja i korisničkih usluga, što u budućnosti može značajno uštedeti vreme i poboljšati efikasnost na mnogim radnim mestima.

Pored ovoga, Al se može koristiti i za analizu velikih količina podataka i odlučivanje o složenim procesima, kao što su prepoznavanje trendova, predviđanje rezultata i predlaganje određenih akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari