Koliko je realna mogućnost da Srbija postane većinski vlasnik NIS-a? 1Foto: NIS

Mogućnost da Vlada Srbije preuzme većinski udeo ruskog kapitala u Naftnoj industriji Srbije je veoma mala a u slučaju da do toga, zbog pritisaka zapadnih zemalja i dođe, akvizicija bi se odigrala uz “blagoslov” Moskve, smatra domaća stručna javnost.

Da bi do preuzimanja ruskog paketa akcija moglo da dođe nagovestila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavivši da Srbija mora da odbrani energetsku stabilnost, čak i po cenu da se promeni vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije.

– Energetsku stabilnost moramo da odbranimo po svaku cenu, pa čak i po cenu da dođe do promene vlasništva u NIS-u. Nikome ništa nećemo da otimamo, ali moramo da vodimo računa o sebi – rekla je Mihajlović. Dodala je da danas postoji jako dobra saradnja sa NIS-om i da zna koliko se u toj kompaniji trude da u ovo vreme koje nije lako da obezbede dovoljno goriva i drugih derivata za sve, “ali da smo svedoci i da Evropa sve više sankcioniše kompanije iz Rusije i to je realnost o kojoj svi moramo da vodimo računa“.

Iz onoga što je ministarka Zorana Mihajlović rekla nameću se dva bitna pitanja. Prvo je da li bi Gaspromnjeft i Gasprom, koji drže većinski paket akcija u NIS-u, bili spremni da dozvole Beogradu da ih otkupi. Drugo je pak, ima li država novca za kupovinu NIS-a i koliko bi Vlada Srbije morala da plati ruskom partneru za preuzimanje.

Stručna javnost je mišljenja da ako bi do prodaje uopšte i došlo to bi definitivno bio plod dogovora Moskve i Beograda. Kada je pak reč o ceni, s obzirom da ne bi bilo potrebno da se otkupi ceo udeo koji imaju Rusi već samo onaj do većinskog, eksperti za energetiku smatraju da bi novac za tu svrhu mogao da bude obezbeđen. Podsećanja radi, 2008. godine je postignut dogovor da Gaspromnjeft kupi NIS, u to vreme kompaniju u vlasništvu države Srbije, po ceni od 400 miliona evra. Tada je predviđeno i da ruska strana uloži 490 miliona evra u proizvodnju i još 60 miliona evra u zaštitu životne okoline. S obzirom da bi Srbija mogla da otkupi samo manji deo akcija NIS-a kako on više ne bi bio u ruskom vlasništvu ako bi do toga došlo država bi za to platila cifru od nekoliko desetina miliona evra. Gasprom, koji nije pod sankcijama Brisela, pre par dana je svojoj ćerka firmi Gaspromnjeftu za 6,15 odsto akcija NIS-a platio 61 milion evra.

Prema tim cenama, Rusi u ovom trenutku NIS vrednuju milijardu evra.

– Gaspromnjeft i Gasprom zajednički kontrolišu oko 56 odsto akcija NIS-a tako da bi u slučaju da država Srbija na to bude prinuđena, mogla da otkupi nekoliko procenata akcija u vlasništvu Rusa, odnosno do onog procenta koji garantuje da oni više nisu vlasnik kompanije. U tom slučaju novac za to bi mogao da se pronađe a da to ne predstavlja veliki problem za budžet. Primera radi, vlast bi mogla da se odrekne nekog od projekata poput izgradnje nacionalnog stadiona i sredstva iskoristi za daleko važniju stvar po interese građana Srbije – kaže za Danas ekspert za energetiku Velimir Gavrilović.

Prema njegovim rečima do takvog scenarija može da dođe samo ako zemlje Evropske unije uvedu totalni embargo na uvoz nafte iz Srbije i odbiju da trguju sa kompanijama koje su u većinskom vlasništvu Moskve.

– U tom slučaju Beograd i Moskva bi postigli dogovor o takozvanom prijateljskom preuzimanju vlasničkog udela u NIS-u. Drugim rečima naša država bi to uradila uz dopuštenje ruske strane. Srbiji dakle ne bi bilo zamereno što to čini već bi to bio deo zajedničkog plana kako da kompanija i dalje nesmetano funkcioniše. Kompanijom bi i dalje upravljali Rusi kao manjinski vlasnici kroz mogućnost stavljanja veta na donošenje važnih poslovnih odluka – objašnjava Gavrilović ali dodaje da ne veruje previše u mogućnost da će Brisel insistirati da NIS mora da promeni vlasničku strukturu kako ne bi bio obuhvaćen embargom prema ruskim kompanijama.

On kaže da ne postoji jedinstvo među zemljama EU da li prema Moskvi treba uvoditi potpuni naftni embargo, bez obzira što je paket sankcija koji to predviđa donet, tako da je u takvoj situaciji teško očekivati da će NIS previše biti u fokusu Brisela.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić takođe ne veruje u mogućnost da će NIS morati da menja većinskog vlasnika.

– Ministarka Mihajlović je izjavila da se to može desiti zato što joj je verovatno u razgovoru sa ruskom stranom nagovešteno da postoji i takva opcija. Do nje bi moglo da dođe samo ako bi Evropska unija bila odlučna u tome da NIS ne sme da bude u većinskom ruskom vlasništvu. U tom slučaju bi ruski partner sporazumno prepustio većinsko vlasništvo Beogradu. To bi bio dogovor, kako bi se izbeglo da se NIS nađe pod udarom sankcija – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari