Koliko je važna sajber bezbednost: Po jedan napad na svakih 39 sekundi 1Foto: M. O.

U današnje vreme kada je oko 75 odsto ljudi na internetu, na svakih 39 sekundi dešava se sajber napad.

Srbija je po ovo pitanju blizu svetskog vrha, na 13. mestu, a najčešće se, u oko 60 odsto slučajeva, sajber napadi odigravaju putem mobilnih telefona, rečeno je na radionici „Sajber bezbednost: Budite uvek korak ispred“ koju je organizovao telekomunikacioni operater A1.

Zato je sajber ili kibernetska bezbednost jedan od prioriteta za kompanije, ali i za fizička lica.

Najčešće je slaba tačka ljudski faktor, odnosno nemarnost u čuvanju lozinki, neažurirani softver ili nepažnja prilikom otvaranja sumnjivih imejlova ili aplikacija.

Po podacima ove kompanije, samo u toku prošle godine zaustavljeno je više od 165 miliona napada na skoro 80.000 uređaja korisnika, što je, u proseku, oko 2.000 napada po uređaju.

Najčešće pretnje pojavljivale su se u vidu malicioznog softvera koji za cilj ima da ukrade privatne podatke ili plasira neželjene reklame (malver) i fišinga – zlonamernog imejla koji se koristi za prikupljanje podataka o kreditnim karticama, važnih kontakata i poverljivih informacija.

Stručnjaci za bezbednost A1 savetuju da se nekoliko najvažnijih lozinki, kao na primer za online banking ili poslovni imejl pamti, dok se ostale mogu čuvati na komjuterima ili telefonima u posebnim programima. Naravno, lozinke treba da budu dovoljno dugačke da bi ih bilo teško razbiti.
Takođe, upozoravaju da se dobro pazi kod ostavljanja ličnih podataka, imejl adresa i lozinki na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari