Koliko je za 15 godina pojednostavljena birokratija u Srbiji: NALED objavio novo izdanje Sive knjige sa preporukama šta unaprediti 1Foto: I. R.

Tokom 15 godina, građani, privreda, članovi NALED-a i stručna javnost nominovali su više od 1.000 predloga za pojednostavljivanje ili eliminisanje suvišne birokratije, a na stranicama Sive knjige našlo se 320 jedinstvenih inicijativa, od čega je prihvaćeno i sprovedeno 155 predloga.

Od toga 82 procedure su rešene u potpunosti, a 73 delimično.

Institucije su, kako je rečeno danas prilikom predstavljanja 15. izdanja Sive knjige NALED-a, uspevale da na godišnjem nivou u proseku reše 12 preporuka.

Statistika Sive knjige pokazuje da su institucije bile najagilnije tokom 2011. kada su rešene čak 23 preporuke. Tokom 2013. i 2018. rešeno je po 17 predloga, a najslabiji učinak institucije su imale 2009. i 2015. kada su rešene samo dve, odnosno tri preporuke.

U 2022. od 100 preporuka Sive knjige 14, u prethodnoj godini rešeno je ukupno 12 ili nešto više od desetine, od čega sedam u potpunosti, a pet delimično. Implementirane su sistemske reforme poput eFakture i eFiskalizacija, navodi se u Sivoj knjizi.

“U 2022. konačno su zaživele u praksi velike, sistemske reforme kao što su eFakture i eFiskalizacija, među sedam potpuno rešenih preporuka iz prethodnog izdanja Sive knjige, izdvajaju se regulisanje poreskog tretmana frilensera, optimizacija procedure registracije polovnih motornih vozila i uspostavljanje jedinstvenog elektronskog mesta za upis privrednih subjekata u registre APR-a”, rekao je Dejan Đokić, predsednik Upravnog odbora NALED-a.

Osim toga, ukinuta je obaveza registracije PDV-a stranim kompanijama koje skladište ali ne prometuju robu u Srbiji, definisano je koje firme su startapovi i ko su poslovni anđeli i formirana je posebna organizaciona jedinica za upravljanje hemikalijama.

“Kao delimično rešene, prepoznali smo korake ka daljem smanjenju poreskog opterećenja plata, uvođenju bezgotovinskog plaćanja usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova, digitalizaciji usluga u zdravstvu, proširenju pojednostavljene procedure prijave sezonskih i povremenih radnika i uvođenju socijalnih nabavki”, rekao je Đokić.

Ministarstvo finansija imalo je čak četiri potpuno i tri delimično rešene preporuke, a u Sivoj knjizi 15. broj zadataka za ovaj resor pao je na manje od četvrtine, što je, kako je rekao Đokić, veliki pomak u odnosu na nekadašnjih 40 odsto.

Pojedine preporuke rešene su davno, ističe se u Sivoj knjizi, poput uplate poreza i doprinosa na zarade na jedan umesto 12 računa, potom automatska overa zdravstvene knjižice, elektronska registracija u APR-u i dobijanje PIB-a, kao i elektronska prijava radnika putem portala CROSO.

Osim toga, pojednostavljena je procedura za ostvarivanje prava na naknadu tokom trudničkog i porodiljskog odsustva.

“Mnoge nepotrebne procedure i papiri su ukinuti, kao što su dnevne uplate pazara, radne knjižice, šestomesečno važenje izvoda iz evidencija, M4 obrazac, firmarine za preduzetnike. Uvedena je mobilna aplikacija za radno angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi”, ističe se.

Elektronske građevinske dozvole napravile su pravu revoluciju u građevinskoj industriji, navodi se u novom izdanju Sive knjige, a ova procedura pozicionirala je Srbiju među 10 najefikasnijih zemalja u svetu.

„Otvoren“ je i jedinstveni eŠalter za upis prava u katastar, pa se svi novi zahtevi rešavaju u roku od pet dana, a uvedeno je eArhiviranje i stvoreni su preduslovi za elektronsko poslovanje.

“Privreda sve poreske prijave podnosi elektronskim putem, digitalizovan je postupak i ukinuta taksa za izdavanje poreskih uverenja i razvijen je onlajn kalkulator paušalnog poreza. Optimizovana i digitalizovana je procedura registracije polovnih motornih vozila za građane. Uveden je eRecept u zdravstvu”, navodi se u Sivoj knjizi.

Privredi i građanima je omogućeno bezgotovinsko plaćanje za veći broj elektronskih usluga, a svi postupci javnih nabavki se, kako se ističe, sprovode elektronskim putem.

U resoru finansija uveden je novi sistem i proširen obuhvat fiskalizacije, a paralelno je uspostavljen centralizovan sistem elektronskih faktura u privatnom i javnom sektoru.

Osim toga, uređen je poreski tretman frilensera koji rade za stranog poslodavca, a u periodu od pet godina smanjeno je i poresko opterećenje zarada sa 63 na 61 odsto, navodi se u novom izdanju Sive knjige koju je NALED danas predstavio.

Predugo na čekanju

Pored sprovedenih reformi, kako se navodi u Sivoj knjizi NALED-a, postoji nekoliko inicijativa koje su predugo na listi za rešavanje.

Jedna od takvih je preporuka za uspostavljenje javnog elektronskog registra neporeskih nameta koji bi uveo transparentnost i red u šumu taksi i naknada koje republički, pokrajinski i lokalni organi vlasti naplaćuju privredi i građanima.

Osim toga, duži niz godina privreda ističe potrebu za skraćenjem roka za povraćaj više plaćenog poreza na dodatu vrednost (PDV), uvođenje bezgotovinskog plaćanja svih taksi i naknada bez obaveze dokazivanja uplate za sve postupke, uvođenje objedinjene naplate poreskih obaveza za preduzetnike, ubrzanje i digitalizovanje postupka legalizacije i ukidanje naknade za konverziju prava korišćenja u pravo svojine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari