Koliko su popusti tokom "crnog petka" u Srbiji zapravo povoljni? 1Foto: Lj. Bukvić

I dok se u svetu, naročito u SAD, ljudi pred Crni petak pripremaju na čekanje u redovima kako bi po vrlo povoljnim cenama došli do proizvoda koji žele u Srbiji takve pompe nema, jer cene nisu uopšte toliko povoljne.

Popusti nisu ni nalik onima koje nude trgovci u SAD, na primer, a sagovornici Danasa tvrde da je ovaj “praznik” u Srbiji izgubio smisao, ako ga je uopšte i imao.

“Ovde trgovci dobro znaju da nema tržišne kontrole, ne poštuje se Zakon o zaštiti potrošača, ni Zakon o trgovini, jer akcija ne može da traje duže nego što je trajala redovna prodaja. A ta redovna prodaja kod naših trgovaca je dan pred akciju ili veče pred akciju, toliko koliko je dovoljno da se cena unese u kompjuter. Ili se, na primer, na popust stavi akcija na nekoliko artikala”, kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

On veruje, kako kao kaže, da su ovde potrošači prepoznali prevare, kojih ima dosta i na internetu i da oni upozoravaju potrošače da budu obazrivi.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže da Crni petak nema smisla u Srbiji, ali da sve manje smisla ima i u svetu.

„Jedan deo proizvođača ima ekonomski interes da se oslobodi robe po nižim cenama jer mu je procena da bi ga skuplje izašlo skladištenje. I to je u redu. Međutim, onaj veći broj proizvođača podiže cene pre crnog petka, pa ih zatim spusti neznatno. Zbog toga, mi kao Pokret sa evropskim udruženjima koja štite potrošače, pozivamo sve da tog petka, nedelje ili meseca, u zavisnosti kako gde, ne kupuju ništa, osim svakodnevnih namirnica“, ističe Bogosavljević.

Cilj je, kako kaže, da se suzdrže od kupovine i da ne budu predmet korišćenja od strane proizvođača.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva napominje da Black Friday ima smisla samo za trgovce.

„To nije isto kao u Evropi. Ovde prodaju robu po istim ili malo nižim cenama“, ističe Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari