Koliko zaposleni u Srbiji poznaju svoja radna parava? 1Foto: Pixabay / Pexels

Veliki broj zaposlenih radnika u Srbiji nije u potpunosti ili nije uopšte upoznat sa svojim radnim pravima, pokazalo je istraživanje „Sindikati i radno zakonodavstvo u Republici Srbiji“, Ujedinjenog granskog sindikata (UGS) „Nezavisnost“.

Istraživanje koje je danas predstavljeno pokazalo je na uzorku od 404 ispitanika da je tek svaki četvrti potpuno upoznat sa svojim radnim pravima, a najbolje oni starosti 50 do 65 godina.

„Rezultati ovog istraživanja doveli su nas do zaključka da treba raditi na edukaciji i procesu informisanja radno angažovanih ljudi o tome šta su to i koja su njihova radna prava“, rekla je ;direktorka Centra za istraživanje u UGS-u Marija Martinić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Najveći broj onih koji su popunili upitnik (više od 95 odsto) je zasnovalo radni odnos sa poslodavcem, odnosno zaposleno je na određeno ili neodređeno radno vreme.

Kroz fleksibilne forme radnog angažovanja, odnosno preko agencija za privremeno zapošlajvanje, angažovanje na privremenim i povremenim poslovima, sezonskim poslovima, angažovano je oko tri odsto ispitanika, a njih manje od jednog procenta je radno angažovano bez bilo kakvog ugovora.

Nešto više od 27 odsto ispitanika smatra da su radna prava danas manje povoljna nego 2014. godine kada je donet Zakon o radu, dok njih 24 odsto smatra da su danas povoljnija.

Osnovna prava koja su povoljnija, a na koja su najčešće ukazali ispitanici su bolja bezbednost na radu, bolji kolektivni ugovori, više dana godišnjeg odmora, veća šansa za napredovanje, isplata zarade, zdravstveno osiguranje…

Prema odgovorima ispitanika može se zaključiti da se zaposlenima zarade isplaćuju redovno jer to potvrđuje čak 98 odsto onih koji su odgovorili na ovo pitanje, a ostatak ispitanika ističe da zarade kasne i to po tri meseca.

Na pitanje u vezi sa isplatom zarada i uplatom poreza i doprinosa poslodavaca, oko dva odsto ispitanika se izjasnilo da im se na jedan deo zarade uplaćuju porezi i doprinosi dok drugi deo dobijaju „na ruke“ odnosno „na crno“.

Ispitanici su na pitanje u vezi sa tim šta ih opredeljuje pri izboru posla, uglavnom odgovorili da je to veća zarada, a onda slede oni koji se opredeljuju za onaj posao koji je „pre svega siguran“.

Viši savetnik za ekonomska i socijalna pitanja u UGS-u „Nezavisnost“ Zoran Ristić istakao je da je najteža pozicija onih koji su angazovani kroz usmene ugovore kao što su sezonski radnci, „što može da bude jako opasno za budućnost radnika u Srbiji“.

Prema njegovim rečima, većina ispitanika upoznata je u potpunosti sa opisom posla na radnom mestu, ali je njih 40 odsto odgovorilo da radi prekovremeno, od čega 11 odsto ne dobija naknadu za to, a ni slobodne dane.

Da nisu uopšte zadovoljni svojim radnim pravima iskazalo je 10 odsto ispitanika, da nije zadovoljno radnim pravima istaklo je 20 odsto ispitanika, a da je zadovoljno svojim radnim pravima izjasnilo se 24 odsto ispitanika. ;

Radnici se najčešće informišu o svojim radnim pravima putem infomracija koje dobijaju od svojih poslodavaca, tek onda slede informacije koje dobijaju od sindikata. Među drugim izvorima informacija se nalaze kolege, društvene mreže i mediji.

Predstavnici UGS „Nezavisnost“ koji su predstavili publikaciju, ukazali su da je istraživanje o primeni Zakona o radu u praksi deo prve faze priprema za predstojeće izmene radnog zakonodavstva u Srbiji.

U sledećoj fazi, ekspertski tim UGS „Nezavisnost“ će izraditi predloge i sugestije za izmene Zakona o radu i ostalih povezanih zakona, insistirajući na stavu da je Srbiji potreban Kodeks rada i da Zakon o radu mora imati karakter krovnog sistemskog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari