Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula postupak na tržištu kafe 1Foto: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians

 Кomisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv kompanija Atlantik grupa Zagreb, Atlantik brend Beograd i Štaus Adriatik Šimanovci radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma kojima se ograničava konkurencija na tržištu kafe u Srbiji i obavila je nenajavljene uviđaje.

Tokom maja i juna ove godine komisija je sprovela analizu uslova konkurencije na tržištu trgovine na malo odabranim prehrambenim proizvodima u Srbiji.

Analiza je, između ostalog, obuhvatila i promene maloprodajnih cena pojedinih brendova kafe i njihov međusobni odnos od 2015. do 2020.

Analiza je ukazala da je veleprodajno tržište kafe, tržište sa manjim brojem učesnika, koje je koncentrisano i stabilno, gde su prisutna dva najveća učesnika čiji zajednički tržišni udeo od 2013. do 2020. godine nije spao ispod 80 odsto.

Ocenjeno je da ovo tržište ima strukturu koja pogoduje lakšem postizanju dogovora između međusobnih konkurenata, objavljeno je na sajtu komisije.

Кomisija je, kako je navedeno, osnovano pretpostavila da su kompanije Atlantik grupa i Štraus Adriatik, kao dva najveća učesnika na tržištu veleprodaje mlevene kafe u Srbiji, te tako i dva najveća konkurenta, usaglašavali poslovne strategije u vezi sa cenama mlevene kafe u Srbiji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula postupak na tržištu kafe”

  1. Sto postojanje jecma i kukuruza u mlevenoj kafi nisu ispitali, nego je vazno ko je kome konkurencija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.