Kompanija Beograd na vodi: Park kod hotela Bristol nakon izgradnje garaže dobiće oko 200 stabala 1Hotel "Bristol" Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Svetonikolski park, kod beogradskog hotela „Bristol“, uskoro će biti u potpunosti obnovljen i dodatno pošumljen, a građani Beograda moći će da uživaju u hladovini oko 200 stabala i u novom pejzažnom uređenju, objavila je danas kompanija Belgrade Waterfront (BW).

Među novim sadnicama preovlađivaće autohtone vrste drveća, kao što su javor, platan i hrast, a pored novih sadnica, biće sačuvana estetski reprezentativna i potpuno zdrava stabla, navedeno je u saopštenju.

Prilikom rekonstrukcije Svetonikolskog parka biće primenjena najsavremenija inženjerska rešenja, zahvaljujući kojima će odraslo drveće, visoko i do 15 metara, moći da neometano raste na „zelenom krovu“ podzemne garaže, koja će se prostirati ispod parka na dve etaže i sa 440 parking mesta, navedeno je u saopštenju.

Zelenilo u parku pored „Bristola“ biće u velikoj meri samoodrživo i imaće različitu spratnost – pored visokog drveća, najveću zelenu oazu Savamale krasiće i žbunje, cveće i travnjaci.

Svetonikolski park dobiće i manju fontanu, ali i spomenik svom osnivaču i čuvenom srpskom zadužbinaru Luki Ćeloviću.

Tu se nalazi i jedan od najstarijih beogradskih spomenika, „Krst sa Malog pijaca“, iz 1862. godine, a koji će takođe biti obnovljen u sklopu rekonstrukcije i ozelenjavanja parka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari