Kompanija Zijin Mining nakon RTB Bor kupila i Resources

Ostavite komentar


  1. Društveni socijalizam, predhodni eksploatatori i prerađivači bakra, srebra i zlata u tom kraju su bakar i zlato odneli a oko Bora i Majdanpeka su ostavili mesečev pejisaž ili pustoš, kraće rečeno. Nadajmo se da ovi novi, svetski, eksploatatori neće biti tako grabežljivi i da će nešto od bogatstva koje se iskopa da ostane i onim ljudima tamo. Bar nešto…?

  2. ЕРА РТБ БОР И СПАСКОВСКИ СУ ПРОШЛОСТ, ЖИВЕО ZIJING COOPER BOR!!

    Задњи челник РТБ Бор, Спасковски, је срамота за овај овоземаљски свет. Македонци можда су, у неку руку лоши људи, али су радни, поштени, породични и социјализовани. Питам Вас шта од тога има Соса, има карактер Јурука, основни мотив живота лажи и паралажи, полтронисање, шлихтање и климоглавство властима, егоизам и егоцентричности, а уништавање оно што мисли да је треба да буде испод његовог статуса. Највећи њедов успех, за државу неуспех, је уништење РТБ Бор градњом прескупе флеш печ и фабрике сумпорне киселине у РТБ Бор, а не нове топионице, како он на сва белосветска звона звони, а у томе је убедио и владу Србије, на нашу жалост. Трошкови су на нивоу градње нове топионице, а у Бору није изграђена нова топионица.Он се наметнуо кинезима по ненадмашним резултатима: затворио је сву прерађивачку индустрију (Ливницa, Фабрика бакарне жице, Металопрерада, рудник Церово и др.), свео је производњу и пословање, некада водеће фирме у СФРЈ, на нивоу 1938. године (производња бакра, злата и сребра), нагомилао је дуговања РТБ Бор на скоро две милијарде евра, једна милијарда евра је отписана и записана на лeиђима народа, а остало видеће се? Осим што је РТБ Бор гурнуо у провалију, муљао златом, бакром и парама, уништио је кадровску и стручну радну структуру, јер је он најпаметнији, најобразованији најпоткованији знањем. Због тих неуспеха председник СНС је јавно изјавио да „људи у Бору више воле псе луталице од Спасковског“ и спрема се да, након тешког вишедеценијског рада, омогући му да мало и одлежи. Он је успешно прелетео од странке до странке, колико је могао и на крају је улетео у лонцу са “пекиншком и другом патком” у сосу и пева песму „Не може ми нико ништа”..

  3. Jedna nepravda je učinjena prema RTB Bor, jer se to ime, kao pojam jedna od vodećih privrednih sistema u SFRJ, kojinakon bitisanja više od sto godina, sada je izgubio svoje ime i identitet. RTB Bor, koji je gradio celu Srbiju i šire sada vlasti ga poistovetili sa nezajažljivim Spaskovskim. Ime RTB Bor morao je da bude na neki način uključen u nazivu sadašnje kineske firme, mada Srbija ima 37% kapitala u vlasništvu, Zijin-Copper-Bor. Zamolio bih Vučića da, na neki način, vrati u nekom delu u nazivu i RTB Bor.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.