Konkurisali za više od četiri miliona evra 1

Unapređenje turističkih ponuda arheološkog nasleđa u opštinama Majdanpek i Dimovo, putem poboljšanja turističke infrastrukture, nabavke opreme za klimatizaciju arheološkog nalazišta „Lepenski vir“

Kao i formiranje Vizitorskog centra za arheologiju u Dimovu, nabavke elektrobicikala i četvorocikala za posetioce Lepenskog vira, mini-busa za transport turista u Dimovu, razmene znanja radnika u turizmu i kulturi i kroz promociju arheološkog nasleđa na ovim prostorima, bili su cilj prekograničnog projekta „Arheološko nasleđe bliže turistima“ realizovanog od novembra 2013. do februara 2015. godine.

Opština Majdanpek realizovala ga je u partnerstvu sa Opštinom Dimov iz Bugarske, a Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije svrstala ga je među osam najboljih projekata prekogranične i transnacionalne saradnje i nagradila na nedavno održanoj Petoj konferenciji o prekograničnoj saradnji u Beogradu. Nagrada koja je stigla u Opštinu Majdanpek još jedna je potvrda kvalitetnog rada usmerenog na projekte. Kako ranijih, tako i ove godine, nadležne službe su pripremile različite projekte konkurišući za sredstva evropskih fondova opredeljenih za prekograničnu saradnju sa Rumunijom i Bugarskom.

Prema rečima Dejana Vagnera, predsednika opštine Majdanpek, pripreme projekata bile su ozbiljne i kvalitetne.

– Dosta je napora uloženo u pripreme za tako ozbiljne poslove. Sada dosta radimo na nalaženju rešenja za rekonstrukciju daljinskog grejanja kako bismo mazut, kao energent, zamenili biomasom. Ona se tretira kao obnovljivi izvor energije pa imamo i podršku države. Značajno nam je da uradimo i rekonstrukciju vodovoda. Podneli smo desetak projekata kojima su obuhvaćeni infrastrukturni radovi u Majdanpeku. Nadamo se da će bar neki od njih biti usvojen, jer su to zaista značajna sredstva, objašnjava Vagner.

Prepoznajući prekograničnu saradnju kao okvir za ubrzane ekonomske integracije koje imaju za cilj smanjivanje postojećih razlika, povećanje nivoa razvijenosti prekograničnih regiona, kao i unapređenje sveobuhvatne kulturne, socijalne i naučne saradnje između lokalnih i regionalnih zajednica, Opština Majdanpek je u proteklih desetak godina realizovala niz projekata finansiranih kroz različite donatorske programe.

Projekti implementirani kroz programe susedske i prekogranične saradnje (CARDS-Neighbourhood programme, IPA CBC Romania – Serbia, IPA CBC Bulgaria – Serbia) zauzimaju posebno mesto, i u okviru njih Opština Majdanpek je sa partnerskim opštinama iz Rumunije i Bugarske aplicirala sa predlozima projekata za finansiranje kroz Interreg-IPA Programe prekogranične saradnje Rumunija – Srbija i Bugarska – Srbija.

Za sredstva Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija podneto je osam projektnih prijava u kojima je Opština Majdanpek projektni partner, a partneri sa kojima se konkuriše su okruzi Mehedinci i Timiš, opštine Šimian, Breznica, Lugoj, Mesna zajednica Pungina, Univerzitet iz Krajove, Univerzitetski centar Turn Severin i različita udruženja. Vrednost projekata za Opštinu Majdanpek je oko 3,8 miliona evra, a njihova realizacija treba da doprinese unapređenju infrastrukture za dodatno obrazovanje i inkluzivni sport, socijalnoj inkluziji kroz sportske aktivnosti, unapređenju uslova za bolju zdravstvenu zaštitu, sistema zapošljavanja, izgradnji kapaciteta za poslovni razvoj i umrežavanje u sektorima kulture i kreativne industrije, unapređenju mobilnosti i pristupačnosti u prekograničnoj regiji i izgradnji kapaciteta pojačane pripravnosti za vanredne situacije.

Ciljevima koji se odnose na podsticanje sportskih aktivnosti među mladima i izgradnju kapaciteta za omladinsko preduzetništvo u prekograničnom regionu, Opština Majdanpek je kao projektni partner, sa partnerskim opštinama Bobov Dol i Dimovo konkurisala sa dva projekta za Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija. Vrednost ovih projekata za Opštinu Majdanpek je oko 380.000 evra, a konačni rezultati ocenjivanja projektnih prijava za programe prekogranične saradnje i sa Rumunijom i sa Bugarskom se očekuju u oktobru.

Bogato iskustvo

Dosadašnje iskustvo pokazalo je da priprema i realizacija prekograničnih projekata jača institucionalne kapacitete i ljudske resurse za upravljanje projektima i povećava svest lokalnih zajednica o mogućnostima njihovog aktivnog učešća u kreiranju boljeg i kvalitetnijeg života, te će se i nadalje učestvovati u što više kvalitetnih prekograničnih projekata, koji kao krajnji rezultat imaju osetni boljitak za građane koji žive u pograničnim delovima.

Merljivost rezultata projekata

„Prioritizacija projektnih ideja i njihovo kandidovanje za apliciranje je bilo u skladu sa kriterijumima koji se odnose na izvodljivost projekta, vremenski okvir neophodan za realizaciju, a što je usko povezano sa procenom dostupnosti finansijskih i ljudskih resursa neophodnih za implementaciju projekta. Ne manje zanemarljiv uticaj je imala i merljivost rezultata projekata, njihov pozitivan uticaj i kompatibilnost sa drugim projektima, stepen uticaja rezultata projekata na ostvarenje utvrđenih strateških razvojnih ciljeva Opštine“, navode u timu uključenom u izradu projekata.

Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Majdanpek

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari