Korović (RZS): Na konkurs za popisivanje poljoprivrednih gazdinstava prijavilo se više od 10.500 kandidata 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Na konkurs za popisivanje poljoprivrednih gazdinstava, koji ističe sutra, prijavilo se više od 10.500 kandidata, od kojih će biti izabrano 3.000, izjavio je u nedelju Petar Korović iz Republičkog zavoda za statistiku.

On je za RTS rekao da je prosečna procenjena zarada popisivača 60.000 dinara, kolika je bila i u popisu stanovništva, ali da može da bude i viša.

„Popisivači za dva i po meseca mogu da zarade i preko 150.000 dinara, u zavisnosti od njihovog angažovanja i posvećenosti. Plaća se po ispravno popunjenom elektronskom upitniku. Popisivač ima svoj adresar, tačno zna kod koga odlazi. Planirano je da prosečno po svakom popisivaču bude po 250 gazdinstava, ali onaj ko završi ranije dobiće novi adresar“, naveo je Korović.

Prema njegovim rečima, pitanja su podeljena na tri seta – prvi set, koji će biti postavljen svima, odnosi se na osnovne informacije o gazdinstvu, broju stoke, površine koje obrađujete, drugi koji će biti postavljan po uzorku, odnosi na korišćenje đubriva, navodnjavanje, a treći će biti povučen iz evidencija.

Popis poljoprivrede biće održan od 1. oktobra do 15. decembra, a prvi rezultati će biti krajem januara sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari