"Nikad nije bilo da ne možeš da vratiš uloženo, a sad je tako": Poljoprivrednici traže od Vlade isplatu duga i subvencija do 1. septembra 1foto Miroslava Pudar

Srpski poljoprivrednici zatražili su danas od Vlade Srbije ispunjavanje proletos potpisanog sporazuma jer, kako je navedeno na sinoćnjem skupu ratara u Aradcu, niti su isplaćene sve subvencije za ratarsku proizvodnju, niti zaostala dugovanja za suncokret i mehanizaciju.

Zbog toga su zatražili od Vlade Srbije hitno ispunjenje potpisanog sporazuma, isplatu subvencija do prvog septembra, ukidanje naknade za odvodnjavanje, isplatu svih zaostalih dugovanja za suncokret i mehanizaciju a u suprotnom će se tražiti kompletna ostavka ministarstva i radikalizacija protesta.

Sastanku, u organizaciji Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, prisustvovali su predstavnici više poljoprivrednih udruženja, među kojima su Udružnje poljoprivrednika Stig, Inicijativa za opstanak poljoprivrde Srbije, kao i članice Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i proizvođači sa severa Bačke i udruženje iz Subotice.

„Dogovoreno je to da se traži isplata svih subvencija do 1. septembra, i svih ostalih dugovnja ili će sve radikalizovati. Od svega što je dogovreno i potpisano sa vladom Srbije kod stočara su krenule premije za mleko a kod rata nije ništa ispunjeno. Počela je sada da stiže treća rata naknade za odvodnjavanje, znači ni to nije ispoštovano iako je dogovoreno da je neće više biti. U Vodama Vojvodine našim poljoprivrednicima je rečeno da oni imaju od Vlade Srbije usmeno obaveštenje ali ako ne dobiju ništa pismeno, oni će postupiti po zakonu i naplaćivati“, objasnio je za Danas Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

I predstavik Udruženja Stig Nedeljko Savić kaže da su neki delovi sporazuma poljoprivrednika sa Vladom Srbije ispoštovani, ali da je reč o zahtevima stočara.

„Neki delovi dogovora su ispoštovani i nekima od ratara počelo je plaćanje subvencija po hektaru od 18.000 dinara, ali ne svima. To nam govori da za neke ima da se isplati a za neke nema. Nama se čini da tu fali novca i kasni se sa isplatama. Dogovorili smo da uputimo zahtev Vladi vezano za taj način isplate subvencija, pre svega za tempo isplate. Tražimo da vidimo da li je moguće sve isplatiti do septembra jer se dugovanja gomilaju. Mi smo svi u lošoj situaciji, cena naših proizvoda je pala, prepolovila od prošle godine i ljudi su shvatili da uopšte ne mogu da vrate to što su uložili i proizveli, imaju gubitak. To je prvi put, od kad pamtim, da ono što proizvedeš ne možeš da vratiš. Poljoprivreda je uvek imala oscilacije, ali nikada nije bilo da ne možeš da vratiš uloženo“, objašnjava Nedeljko Savić.

Prema rečima Dejana Rakića, koji predvodi Savez udruženja poljoprivrednika Banata, srpske ratare zabrinjava cena suncokreta i cene đubriva i goriva koje su poskupele.

„Nama je, sem stalnih poskupljenja proizvodnje, veliki teret to što su neisplaćene subvencije za ratarsku proizvodnju i što imamo dugovanja države za subvencije od prošle godine, plus što smo počeli da dobijamo uplatnice za odvodnjavanje za treći kvartal iako je Vlada Srbije potpisala sa nama sporazum da ove godine neće više biti obaveza plaćanja odvodnjavanja. Zato šaljemo dopis ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije da do kraja avgusta ispune sve što je dogovoreno, a to su subvencije po hektaru, za mehanizaciju, suncokret i sva ostala dugovanja, koje imaju iz prethodnih godina. Ako to ne ispune, radikalizovaćemo proteste“, poručio je zrenjaninski poljoprivrednik Dejan Rakić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na lsedećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari