Peti dan protesta poljoprivrednika: Pet udruženja prihvatilo ponudu Vlade, čeka se odgovor ostala dva (FOTO/VIDEO) 1Foto: J. Patarčić/Danas

Poljoprivrednici koji su prethodnih pet dana protestovali uklonili su barikade i saobraćaj je normalizovan. Pet udruženja poljoprivrednika prihvatilo ponudu Vlade, dok se odgovor ostala dva još čeka.

Protesti su juče održani u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, ali i u Mačvi, kao i Šumadiji, odakle su poljoprivrednici traktorima krenuli ka Velikoj Plani i dalje Požarevcu.

Oni su tada poručili da ih ne interesuju usmena obećanja niti ono što su pojedini dogovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Poljoprivrednici su danas bili na sastanku u Vladi Srbije koji je počeo u devet časova.

Podsećamo, Vlada Srbije prihvatila je deo zahteva poljoprivrednika uredbom donetom 18. maja, međutim oni su rekli da će ostati na ulicama do potpunog ispunjenja zahteva.

21.44 Iz Udruženja Stig naveli su da je na pregovorima poljoprivrednika u Vladi Srbije dogovoreno da se subvencije po hektaru povećaju na 18.000 dinara (sada su 9.000); da se navodnjavanje smanji za 50 odsto, a od 2024. ukine. Dogovoreno je i da se ne obračunavaju akcize i PDV na dizel za poljoprivrednke, za količinu od 100 litara po hektaru.

21.10 RTS-u je potvrđeno da je pet udruženja poljoprivrednika prihvatilo ponudu Vlade, dok se odgovor ostala dva još čeka.

Dopisnici RTS-a javljaju da su, nakon objave da je prihvaćena ponuda Vlade udruženjima, poljoprivrednici uklonili mehanizaciju i traktore sa puteva koje su blokirali.

20.31 Predstavnik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Subotice Miroslav Matković izjavio je večeras da će se svi traktori povući sa ulica, a da on lično nije pretarno srećan ponudom koju su dobili od Vlade.

„Ponuda je takva kakava je. Mi i da hoćemo i da nećemo moramo da se vratimo na njive. Vrlo brzo će se završiti poslovi, pa ćemo videti šta će biti“, rekao je Matković za FoNet.

On je rekao da je danas na sastanku udruženja poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Mali mnogo toga obećano, ali da će videti šta će biti ispunjeno jer „papir trpi sve“.

„Nisam oduševljan, ali stav je da se povučemo. Stav je da smo prihvatili, ali ja se ne osećam kao pobednik. Ovo smo mogli da dobijemo i pre dve nedelje“, kazao je Matković i dodao da je to isto rekao i na današnjem sastanku.

20.07 Poljoprivrednici prihvatili su danas ponudu Vlade Srbije, iako nisu sasvim zadovoljni, jer je najvažniji zahtev povećanje subvencija po hektaru delimično ispunjen i one će biti povećane 9.000 dinara, rekao je večeras predstavnik udruženja „Naše mleko“ Dejan Trajković, prenosi Beta.

On je za agenciju Beta rekao da će nastaviti pritisak na vladu da se povećava budžet za poljoprivredu naredne godine kako bi domaća poljoprivreda bila konkurenta inostranoj.

Dogovor posle pregovora koji su trajali pet i po sati, prema rečima poljoprivrednika, odmah će stupiti na snagu, a blokade saobraćaja su ukinute oko 19.00.

„Dogovoreno je da se na ime akcize za 100 litara goriva u novcu isplati poljoprivrednicima 6.000 dinara i još 3.000 dinara, pa će ukupne subvencije po hektaru biti umesto 9.000 dinara 18.000 dinara i važiće za najviše 20 hektara, a ne kako su tražili za svu registrovanu zemlju“, rekao je Trajković.

Dodao je da će cena pšenice koju država kupuje biti na nivou berzanske, a biće prepolovljena i naknada za odvodnjavanje, koja će sledeće godine biti potpuno ukinuta.

Stočarima je ponuda ostala ista kao što je dogovoreno pre dva dana sa predstavnicima dva udruženja, premija za mleko umesto 15 dinara po litru biće 19 dinara, a uvodi se prelevman za polutvrde sireve od 300 dinara po kilogramu.

Regres po kravi biće povećan sa 30.000 dinara na 40.000 što je pre dva dana dogovoreno.

19.39 Poljoprivrednici koji su prethodnih nekoliko sati blokirali ulicu Hajduk Veljkovu kod Novosadskog sajma pomerili su traktore i obustavili su blokadu. Saobraćaj je normalizovan.

19.15 Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je da su predstavnici poljoprivrednika prihvatili ponudu Vlade Srbije i da se blokade puteva obustavljaju, prenosi RTS.

RTS-u je potvrđeno da su tri udruženja poljoprivrednika prihvatila ponudu Vlade, dok se odgovor ostala četiri još čeka.

19.11 Poljoprivrednici i dalje drže pod blokadom ulicu ispred Novosadskog sajma, gde je danas počeo jubilarni, 90. Međunarodni poljoprivredni sajam.

Oni su ulicu blokirali oko 13 sati, i za sada se ne zna do kada će blokada trajati.

Ovo je peti dan kako poljoprivrednici protestuju u Novom Sadu, blokirajući saobraćajnice i mostove u glavnom gradu Vojvodine.

Poljoprivrednici su rekli da će „razmotriti mogućnost“ blokade svih ulaza na sajam, ukoliko pregovori ne budu išli u smeru koji je u njihovu korist.

Oni su od jutros pravili buku traktorima pred otvaranje Poljoprivrednog sajma, kada su i zviždali ministarki poljoprivrede Jeleni Tanasković.

18.38 U Pančevu su danas posle podne poljoprivrednici odblokirali oba puta ka Beogradu, a završena je i blokada puteva u Kraljevu, osim u Adranima na Ibarskoj magistrali na putu Čačak–Kraljevo, gde će blokade ostati do 20 sati, preneo je RTS.

16.22 Pregovarački tim Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbija uputio se u Novi Sad, gde će do večeras doneti konačnu odluku o ponudi Vladi Srbije. Oni će odrźati sastanak sa člastvom svojih udruženja. Do konačne odluke ostaju blokade na putevima, saznajemo.

16.14 Prema prvim, nezvaničnim informacijama koje im pristižu od njihovih pregovarača sa Vladom Srbije poljoprivrednici iz Šumadije koji su pet dana protestvovali traktorima apsolutno su nezadovoljni ponuđenim.

– Opet smo prevareni, kao i prošle godine i kao uvek. Nije nam ponuđen ni deo onog što smo zahtevali, uprkos lažnim obeċanjima ministarke i premijerke, datih po televizijama, kaže za Danas Milan Miloševiċ iz Rače, jedan od organizatora protesta poljoprivrednika u Šumadiji.

14.50 – Sastanak poljoprivrednika u Vladi Srbije završen je nešto pre 15 časova. Predstavnici vlasti uputili su ponudu popljoprivrednicima, a očekuje se da oni večeras do 20 časova na nju odgovore, javlja RTS.

14.05 – U Čenti, odakle vodi put za Beograd, blokirana do daljnjeg dva glavna putna pravca. Banat odsečen prema glavnom gradu Srbije. Blokade su i kod Bašaida, Farkaždina i Aradca. Vozila se povremeno propuštaju. Kolona kod Čente (video iznad) proteže se više stotina metara.

13.55 – Poljoprivrednici su u 13 časova blokirali Hajduk Veljkovu ulicu ispred Novosadskog sajma, gde je danas otvoren sajam poljoprivrede. Za sada nije poznato koliko će trajati blokada na ovom mestu. Poljoprivrednici su danas traktorima pravili buku ispred sajma i zviždaljakama dočekali resornu ministarku Jelenu Tanasković koja je otvorila sajam.

13.50 – Pregovori poljoprivrednika u Vladi Srbije još uvek traju i nisu završeni, potvrđeno je Danasu u Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije. Predstavnici sedam udruženja u Vladi Srbije su od 9 časova.

13.25 – Poljoprivrednici iz okoline Kraljeva i čačka ponovo su u 13h blokirali raskrsnicu u Mrčajevcima, odakle se put odvaja za Kraljevo i Kragujevac. Oni su prethodno tokom dana već blokirali tu tačku, ali su od 12h do 13h oslobodili put da bi propustili blokirana vozila. Prema najavama, „druga etapa“ blokade trajaće do 15 časova.

13.13 – Velike gužve na Ibarskoj magistrali. Zbog blokade puta na delu Ibarske magistrale od Raške ka Kraljevu, na raskrsnici u Konarevu, stvorila se duga kolona vozila, prenosi RTS.

12.43 – Proizvođači mleka i drugi poljoprivrednici iz okoline Čačka i Kraljeva blokirali su magistralni put na raskrsnici u selu Mrčajevci kod Čačka, dok čekaju rezultate pregovora njihovih predstavnika sa Vladom Srbije koji su u toku.

Oni su blokirali put s oko 50 traktora, a zbog blokade je formirana višekilometarska kolona automobila iz pravca Kragujevca, Kraljeva i Čačka.

Predsednik Udruženja mlekara Predrag Veljković rekao je agenciji Beta da je blokiran i put u selu Samajle, između Čačka i Kraljeva, kao i da u blokadi učestvuju meštani tog i okolnih sela s oko 30 traktora.

On je dodao da će blokade trajati od 10 do 12 sati i da će posle toga saobraćaj biti pušten na jedan sat, a da će se nastaviti od 13 do 15 sati.


12.22 – Poljoprivrednici okupljeni ispred Novosadskog sajma salvama zvižduka iz pištaljki dočekali su ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković. U Novom Sadu je jutros otvoren jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam, koji je otvorila ministarka, uz zaglušujuću buku pištaljki okupljenih poljoprivrednika, koja je u potpunosti zaglušila ministarkin govor. Više o ovome u zasebnoj vesti.

11.45 – Banatski ratari traktorima su blokirali putni pravac Zrenjanin – Kikinda, kod naseljenog mesta Bašaid. Oni na svaka dva sata propuštaju vozila.

11.28 – U Subotici je u toku blokada Štrosmajerove ulice u centru grada. Poljoprivrednici su je blokirali jutros, kada je počeo sastanak u Vladi Srbije, dok je podvožnjak u Maksima Gorkog prohodan za saobraćaj. U zavisnosti od ishoda sastanka u Vladi Srbije, subotički poljoprivrednici će odlučiti da li će se povući ili nastaviti protest.

11.20 – Kako prenosi RTS, poljoprivrednici iz čačanskog i kraljevačkog kraja blokirali su mašinama raskrsnicu u Mrčajevcima, odakle se put odvaja za Kraljevo i Kragujevac.

11.16 – Poljoprivrednici su potpuno zatvorili Čentu, blokade su na putu Zrenjanin – Beograd i prema Barandi. Kroz ovo mesto nema prolaska do okončanja pregovora u Vladi Srbije, kažu poljoprivrednici.

11.10 – Na blokadi na ulazu u Zrenjanin, iz pravca Novog Sada i dalje je napeto, a atmosfera blizu incidenta, kažu poljoprivrednici koji su blokirali prolaz. Ovde je jutros došlo do incidenta, kada je jedan vozač verbalno napao poljoprivrednika D.R. da će mu zoljom razbiti vozilo. Intervenisala je policija i napravila zapisnik.

10.52 – Blokiran šabački put kod Novog sela, saobraćaj se preusmerava preko sporednih puteva za njive, javlja reporter Danasa.

10.46 – Kako isti portal prenosi, pančevački poljoprivrednici traktorima su blokirali sve izlaze iz grada u pravcu Beograda, a iz Pančeva se ne može ni lokalnim putevima koji su bili prohodni prethodnih dana.

10.35 – Poljoprivrednici organizovali bučan „doček“ gostiju na otvaranju Novosadskog sajma, prenosi portal 021.

10.19 – Kako javlja reporter Danasa, blokiran je i Bogatić, kao i šabački put ka Loznici. Saobraćaj se odvija lokalnim putevima.

Peti dan protesta poljoprivrednika: Pet udruženja prihvatilo ponudu Vlade, čeka se odgovor ostala dva (FOTO/VIDEO) 4
Foto: Miloš Obradović / Danas

10.15 – Na blokadi u Zrenjaninu dogodio se incident, a intervenisala je i policija. Vozač automobilla koji čekaju prolaz verbalno je napao učesnike blokade, a poljoprivredniku D. R. uputio pretnju da će mu zoljom razbiti traktor i vozilo. Rakić za Danas kaže da je odmah pozvao policiju i da ne želi da se ovakve stvari zataškavajiu. Jutros su iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika pozvali građane da podrže ratare i stočare koji protestvuju.

10.12 – Banatski ratari blokirali su u Čenti put Zrenjanin – Beograd. Blokada traje od 9 časova do 10, 30 kada će propuštati vozila. Planiraju da pojačaju blokadu Čente dok traju pregovori poljoprivrednika u Vladi Srbije.

10.05 – Subotički poljoprivrednici jutros su ponovo zatvorili Štrosmajerovu ulicu u centru grada, prenosi RTS. Traktori će blokirati saobraćajnicu sve do ishoda pregovora u Vladi, u kojima učestvuju i predstavnici subotičkih paora.

10.00 – Kako RTS javlja, blokirana su i četiri putna pravca u Mačvi i magistralni put Loznica-Šabac.

09.57 – Članovi Udruženja poljoprivrednika „Stig“ blokirali su Đerdapsku magistralu. Ratari čija su udruženja potpisnici saveza koji okuplja sedam udruženja poljoprivrednika u Srbiji, na sastanku su u Vladi Srbije, ali kažu da blokade neće biti prekinute dok se ne postigne dogovor, prenosi RTS.

09.47 – Pregovori poljoprivrednika uVladi Srbije su u toku. Pregovorima prisusvuje premijerka Ana Brnabić, a tu su i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i ministar finasija Siniša Mali.

09.31 -U Novom Sadu za sada nema blokada. Traktori su parkirani ispred Novosadskog sajma gde danas počinje Međunarnodni sajam poljoprivrede. Još nema najava da će danas biti blokada u Novom Sadu, sve zavisi od pregovora u Beogradu.

09.28 – „U našoj zemlji, u našim rukama ostala je još samo proizvodnja hrane i zbog toga danas Srbija staje! Ako danas ne uspemo i to će nam oteti. U 9 časova svi blokirajte, trubite, turirajte… svi ostali bar stanite pored tih ljudi i traktora“, poručili su danas iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

09.25 – U Zrenjaninu počela blokada ali i problemi, policija preti krivičnim prijavama ratarima na blokadi, na ulazu u Zrenjanin iz pravca Novog Sada.

09.18 – Na putu Zrenjanin – Novi Sad, na raskrsnici i ulazu u Zrenjanin kod srarog Aradačkog puta sprema se zatvaranje traktorima. Slično je u Čenti, na putu za Beograd, potvrdili su ratari.

Peti dan protesta poljoprivrednika: Pet udruženja prihvatilo ponudu Vlade, čeka se odgovor ostala dva (FOTO/VIDEO) 5
Blokada Zrenjanin, kod raskrsnice za Aradac Foto: Privatna arhiva

09.10 – Kako javljaju reporteri Danasa, Banatski poljoprivrednici izašli su peti dan na traktorsku blokadu, a sve njihove oči uprte su u Beograd, gde njihovi predstavnici pregovaraju u Vladi Srbije.

09.05 – Predstavnik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Subotice Miroslav Matković rekao je za FoNet pre sastanja da im na razgovoru u ponedeljak ništa nije ponuđeno.

„Nšta nam nije bilo ponuđeno, samo smo odbijeni, rekli su samo da mogu da uvedu prelemane od 300 dinara po kilogramu sira, a još sedam zahteva nisu ni razmatrali“, rekao je Matković.

09.00 – Poljoprivrednici, koji već četiri dana protestuju širom Srbije, ušli su danas oko 9 časova u zgradu Vlade Srbije na pregovore s premijerkom Anom Brnabić o zahtevima koje nsu uputili, tražeći pomoć od drfžave subvencije i podsticaje za ratarsku i stočasrsku proizvodnju…

08.45 – U Novom Sadu traktori su danas kod Sajma i za sada nema najava blokada, prenosi novosadski portal 021.

08.00 – Od jutros je mirno, a očekuje se ishod pregovora koji počinju u 9 časova u Vladi Srbije. Iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije rekali su juče za Danas da sastanku mogu prisustvovati samo udruženja koja su potpisnici zahteva.

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije objavila su pregovarački tim za današnji sastanak u Vladi Srbije:

Ispred Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije – Đoka Ćurčić i advokat Srđan Konakov

Naše mleko- Milan Pajić i Slobodan Brkić

Poljoprivrednih proizvođača Subotice -Miroslav Matković i Marko Gabrić

STIG – Nedeljko Savić i Milan Marković

Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije – Zlatko Kokanović i Mladenović Đorđe

Savez Udruženja poljoprivrednika Banata – Borislav Čižmaš i Slavko Vukov

Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja – Slobodan Vidojević i Ivan Pavlović

Koji su zahtevi poljoprivrednika i šta im je do sada ispunjeno pogledajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari