UŽIVO Četvrti dan protesta poljoprivrednika: Potvrdili Vladi Srbije da dolaze sutra na pregovore (VIDEO, FOTO) 1Foto: A. Latas

U više gradova Srbije danas se, četvrti dan zaredom, nastavljaju protesti poljoprivrednika. Protesti su u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, ali i u Mačvi, kao i Šumadiji, odakle su traktorima krenuli ka Velikoj Plani i dalje Požarevcu.

Poljoprivrednici sa kojima su reporteri Danasa razgovarali juče kažu da ih ne interesuju usmena obećanja niti ono što su pojedini dogovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na sastanku sa delom poljoprivrednika juče ujutru Vučić je najavio da će subvencije po grlu stoke biti povećane sa 30 na 40 hiljada, što je kasnije juče usvojila i Vlada.

19.57 Iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije potvrdili su Vladi Srbije da dolaze sutra na pregovore. Kako su naveli za Danas, sastanku mogu prisustvovati samo udruženja koja su potpisnici zahteva .

„U slučaju neke zabune i pokušaja ubacivanja nekih drugih udruženja ili pojedinaca ili pojedinaca, napustićemo sastanak“, ističu oni.

Traktorske blokade i sutra će se nastaviti a njihov prekod zavisi isključuvo od ishoda pregovora u Beogradu, potvrdili su u Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije.

19.36 Poljoprivrednici iz Šumadije prekinuli su blokadu puta kod Smedereva i vratili se u Raču.

– Svi su nam zahtevi ispunjeni sem subvencija za 350 evra po hektaru. Od sutra naši predstavnici odlaze u Vladu da se dogovore, kaže za Danas Milan Miliševiċ iz Viševca kod Rače, jedan od organizatora protesta u Šumadiji.

On se zahvalio medijima koji su im, po njegovim rečima „pomogli da se izbore“ za njihove zahteve.

19.05 Poljoprivrednici koji protestuju u više gradova Srbije, dobili su popodne poziv iz vlade da dođu na pregovore, rekao je član Inicijative za opstanak poljoprivrednika Vladimir Višić.

18.24 Policija ne dozvoljava vozilima da idu ka Beogradu.

Video: Privatna arhiva

17.46 Protesti Inicijative za opstanak poljoprivrednika se nastavljaju, potvrđuju članovi udruženja za Danas. Većina blokada završiće se uskoro. Kod Čente traktori su se sklonili, kod Aradca ostaju do 18.30. Kako nam je potvrđeno, traktorske blokade počinju sutra pre podne, posle 9 časova.

17.26 Pošto ih policija i žandarmerija nisu pustili za Beograd poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke sa kolegama iz Osipaonice koji su im se pridružili blokirali su traktorima putni pravac Smederevo – Požarevac.

– Blokada ċe trajati do daljnjeg, poručuju Šumadinci.

Inače, oni su još juče krenuli uz Rače za Beograd i na putu su veċ više od 32 sata.

16.48 Temerinski most u Novom Sadu je odblokiran oko 16 časova. Poljoprivrednici kažu da ne žele da se prave velike gužve i da ljudi koji idu na protest u Beograd mogu da prođu. Blokada je počela danas oko 11 časova. Odluke kako će postupati dalje doneće večeras. Podsetimo, sutra počinje jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji će sad je već izvesno, biti organizovan uz proteste poljoprivrednika ispred glavnog ulaza.

16.40 Poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke veċ tri sata kod Smedereva pregovaraju sa policijom i žandarmerijom da ih puste da nastave traktorima ka Beogradu. Njima su se, u međuvremenu sa mehanizacijom priključili meštani smederevskog sela Osipaonica.

– Ako nas ne puste na orotest, onda ċemo zajedničkim snagama blokirati neki putni pravac u okolini, poručuju Šumadinci.

16.41 Poljoprivrednici iz okoline Pančeva morali su da sklone traktore pored puta zbog toga što je u 18 časova zakazan miting SNS u centru Pančeva.

UŽIVO Četvrti dan protesta poljoprivrednika: Potvrdili Vladi Srbije da dolaze sutra na pregovore (VIDEO, FOTO) 2
Foto: A. D.

16.25 Poljoprivrednici iz Sombora i okolnih sela blokirali su traktorima sve značajnije putne pravce koji iz tog vode ka većim gradovima. Putevi se blokiraju na po dva sata, a kolone vozila koje se zbog toga stvaraju duge su po nekoliko kilometara.

15.50 Policija i žandarmerija veċ puna dva sata drže poljoprivrednike iz Šumadije blokirane na 200 metara od izlaska na auto-put kod Smedereva i ne dozvoljava im da nastave ka Beogradu.

15.00 Poljoprivrednici iz kragujevačkih sela blokirali su saobraċajnicu u mestu Cerovac na putnom pravcu Kragujevac – Topola. U blokadi je 30 traktora. „Poljoprivrednici iz Desimirovca i Cerovca su blokirali put kod Kragujevca jer nam policija nije dozvolila da odemo za Beograd. Juče i danas smo trpeli strahovitu represiju,“ kaže za Danas Aleksandar Babiċ iz Desimirovca, jedan od organizatora protesta.

UŽIVO Četvrti dan protesta poljoprivrednika: Potvrdili Vladi Srbije da dolaze sutra na pregovore (VIDEO, FOTO) 3
Foto: Privatna arhiva

Po njegovim rečima blokada ċe trajati još sat-dva, a potom ċe se poljoprivrednici skloniti sa puta kako bi Kragujevčani mogli da prođu na zakazan protest u Beogradu.

14.46 Blokada puta u Pančevu je prekinuta, javio je N1. Policija je, navodno, razgovarala s poljoprivrednicima, koji su odlučili da sklone svoje traktore sa puta, tako da je oko 14.30 sati saobraćaj odblokiran i kilometarska kolona kamiona i automobila počela je da prolazi novim putem u Pančevu. Okupljeni kažu da je policija došla da ih rastera, jer se u 18 sati očekuje miting SNS-a u Pančevu.

14.24 Blokada puta Zrenjanin – Novi Sad kod Aradca se nastavlja a učesnici su razvili šator zbog promenljivih vremenskih uslova. Nakon jučerašnjeg incidenta u kome nije bilo povređenih, kada je jedan kamion probio blokadu, danas je mirno. Policija i danas nadgleda ovaj skup.

„Ukoliko ste spremni da nam napismeno odgovorite na naše zahteve, spremni smo da dođemo sutra u 9 časova na pregovore, odgovorila Vladi Srbije Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“, saznaje Danas. Oni su se pismeno obratili Vladi Srbije, koja ih poziva na pregovore u subotu.

14.15 Subotički poljoprivrednici kažu da su dobili nezvaničnu informaciju da ih je premijerka Ana Brnabić, svih sedam udruženja poljoprivrednika koji protestuju, pozvala u subotu na sastanak, ali da zvaničan poziv još uvek nije stigao. Dodaju da će se, bez obzira na sastanak, blokade nastaviti i u subotu, najverovatnije od 9 časova ujutro. „U 9 i počinje sastanak. Blokade može samo da odloži da nam potpišu i prihvate zahteve. Sastanak ne odlaže proteste“, kaže za Danas predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković.

14.02 Poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke su veċ punih 28 sati na putu, pokušavajuċi od juče da se probiju do Beograda. Uspeli su lokalnim puteljcima da se izvuku iz blokade kod Požarevca i stignu do Smedereva.

Tu ih je ponovo presrela i blokirala policija i žandarmerija koja im ne da da traktorima uđu u glavni grad. Predstavnici šumadijskih poljoprivrednika trenutno pregovaraju sa žandarmerijom da im dozvoli odlazak za Beograd na protestni skup u 18 sati.

13.30 Poljoprivrednici iz Žablja, Čuruga, Gospođinaca i Đurđeva nastavili su sa blokadom magistralnog putnog pravca Novi Sad – Zrenjanin u blizini Tiskog mosta, kod farme puževa. Blokada traje dva sata, a propuštanje vozila pola sata.

13.05 Poljoprivrednici iz Šumadije koje su policija i žandarmerija blokirali kod Požarevca pikušavaju da se probiju do Beograda. „U pokretu smo. Probijamo se užasnim lokalnim puteljcima ali, ne odustajemo. Probaċemo da se vratimo 20 kilometara od Požarevca unazad, pa da zaobilaznim putem stignemo na protest u 18 sati u Beogradu“, kažu oni za Danas.

12. 40 I u okolini Pančeva traju blokade.

12.28 Temerinski most u Novom Sadu je blokiran. Saobraćaj će biti pušten od 13 časova i vozila će moći da prolaze narednih sat vremena. Nakon toga, most će ponovo biti blokiran. Nova blokada trajaće od 14 do 16 sati, nakon čega se traktori vraćaju za Novosadski sajam. Poljoprivrednik Mileta Slankamenac je rekao da će poljoprivrednici po povratku odlučiti da li će i kod Sajma radikalizovati protest, odnosno i tamo blokirati saobraćaj. Kako je dodao, postoje indicije da će pregovori sa Vladom početi, ali ne zna još tačno kada.

12.15 Postoje ozbiljne indicije da će do susreta poljoprivrednika koji protestuju i predstavnika Vlade Srbije doći ubrzo, potvrđeno je Danasu, kao i da bi suprotstavljene strane mogle da nastave pregovore tamo gde su zapeli. Za pregovarački sto u Vladi Srbije trebalo bi već sutra u 9 časova da sednu predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika koji protestuju i predstavnici Vlade.

11.52 Poljoprivrednici iz Šumadije koji su juče krenuli traktorima za Beograd blokirani su kod Požarevca na mostu koji vodi ka auto-putu. „Policija i žandarmerija nam ne daju da pređemo most. Njihovo obrazloženje je da je „most zatvoren za traktorski saobraċaj“, kaže Milan Miloševiċ iz Viševca kod Rače Kragujevačke, jedan od organizatora protesta poljoprivrednika u Šumadiji.

11.01 Propuštanje vozila u Subotici, kod podvožnjaka, nastaviće se do 13 časova, a od 13 do 20 časova nastupiće blokada podvožnjaka u Maksima Gorkog. Kolona traktora koji su došli na blokadu kod Čente, koja je na pola puta od Zrenjanina ka Beogradu, sve je duža.

10.03 Poljoprivrednici u Novom Sadu od 10 časova kreću sa Novosadskog sajma. Protestnu vožnju završiće kod Temerinskog mosta kog će da blokiraju naredna dva sata. Kako kažu, nakon toga će saobraćaj puštati u narednih pola sata, da bi most opet blokirali sledeća dva sata. Ovaj ritam blokiranja i puštanja saobraćaja trajaće do uveče.

9.43 Blokada traktorima u Čenti se pojačava, a učesnicima protesta danas se pridružuju poljoprivrednici iz Melenaca. Na toj deonici puta Zrenjanin – Beograd danas se očekuju velike gužve zbog protesta u 18 časova u Skupštini Srbije.

UŽIVO Četvrti dan protesta poljoprivrednika: Potvrdili Vladi Srbije da dolaze sutra na pregovore (VIDEO, FOTO) 8
Foto: M. P.

Osim građana, na protest će pokušati da stignu i poljoprivrednici razočarani Vladinim odnosom prema njima.

9.37 Poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke i Batočine zajedno sa poljoprivrednicima iz Stiga trenutno učestvuju u blokadi dva pravca kod Požarevca. „Poljoprivrednici iz Stiga podelili su se u dva dela. Prva grupa blokira saobraċajni pravac ka samom gradu, Poźarevcu a druga most na Moravi. Mi iz Šumadije smo sa drugim grupom jer je to u pravcu Beograda, ka kome ċemo kasnije krenuti“, kaže za Danas Milan Miloševiċ iz Rače.

9. 20 Poljoprivrednici iz Šumadije prespavali noċas u traktorima kod Požarevca. Trenutno se organizuju da nastave za Beograd.

9. 13 Protesti poljoprivrednika se nastavljaju, kažu za Danas u Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije. Blokade će biti još veće i masovnije, a broj blokiranih lokacija veći, kažu, jer su učesnici besni zbog navodnog „dogovora sa poljoprivrednicima“ koji je postignut juče. Nikakav dogovor nije postignut, poručuju.

Kod Aradca, u blizini Zrenjanina, poljoprivrednici su zauzeli sa traktorima pozicije i spremaju se da u 10 časova zatvore magistralni put ka Novom Sadu, gde će biti blokiran Temerinski most. U Zrenjaninu danas protestna vožnja i priključenje blokadi kod Aradca. Kod Žablja blokada, kod Čente dvočasovna blokada puta Zrenjanin – Beograd. Blokade se nastavljaju kod Bašaida, na putu Zrenjanin – Kikinda, ali u Sakulama i Farkaždinu.

9.09 Subotički poljoprivrednici nastavljaju proteste četvrti dan zaredom. Nakon jučerašnje blokade podvožnjaka u Maksima Gorkog, oko 21 čas traktori su se povukli u Štrosmajerovu ulicu i sve saobraćajnice u Subotici su bile prohodne. Danas od 8 časova, poljoprivrednici su sa mehanizacijom ponovo izašli i blokirali podvožnjak u Maksima Gorkog i planiraju tu da ostanu do 10 časova. Od 10 do 11 časova, najavljaju da će propuštati vozila i to tako što će biti otvorena po jedna traka prema Paliću i jedna prema Subotici, dok će traktori stajati u trećoj traci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari