"Sastanak ne odlaže proteste": Poljoprivrednici sutra u 9 u Vladi na pregovorima? 1foto Miroslava Pudar

Postoje ozbiljne indicije da će do susreta poljoprivrednika koji protestuju i predstavnika Vlade Srbije doći ubrzo, potvrđeno je Danasu, kao i da bi suprotstavljene strane mogle da nastave pregovore tamo gde su zapeli.

Za pregovarački sto u Vladi Srbije trebalo bi već sutra u 9 časova da sednu predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika koji protestuju i predstavnici Vlade.

U Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije potvrđena nam je ova informacija, gde ističu da zvaničan mejl još nisu dobili i da ga čekaju.

Ipak, kažu, to neće odložiti proteste.

U protestu učestvuju predstavnici udruženja Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije – Naše mleko, Poljoprivredni proizvođači Subotica, STIG, Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja – tražili su konkretne mere.

Poljoprivrednici traže da zagarantovana cena mleka bude 78 din + PDV; da subvencije po hektaru budu 300 evra; da premija za mleko bude 20 dinara; a referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa berzama u Parizu i Budimpešti.

Traže da budu uvedeni prelevmani na sve države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode; da dizel za obradive površine bez akciza sa PDV-ombude 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske i voćarske kulture; da regres za mlečne krave bude 40.000 dinara; i da bude ukinuto plaćanje naknade za odvodnjavanje i prebačeno na lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari