Koji su zahtevi poljoprivrednika koji su blokirali pola Srbije? 1foto Aleksandar Latas

Poljoprivrednici u Zrenjaninu, Pančevu, Novom Sadu, Subotici ali i iz Mačve i Kragujevca treći dan su na ulicama, gde su traktorima i poljoprivrednim mašinama blokirali ulice, mostove, puteve.

Traže ispunjenje svih zahteva, ali ne usmena obećanja, kako je to ranije bilo. Poručuju da će traktorima doći do Beograda, ukoliko im ne budu ispunjeni zahtevi.

Među glavnim zahtevima poljoprivrednika su povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, kao i da se na dizel gorivo ne obračunavaju akciza i porez na dodatnu vrednost.

Jedan od zahteva je da se uvede prelevman na mlečne proizvode, kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će subvencije po grlu stoke biti povećane sa 30 na 40 hiljada, što je jedan od zahteva stočara koji su jutros održali prvu rundu pregovora sa njim.

Govoreći o prvim merama koje će država uvesti u cilju olakšavanja poslovanja poljoprivrednika, predsednik je istakao da će prelevmani za tvrde sireve biti povećani na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara, navedeno je u saopštenju.

Takođe, kako je napisano, predsednik je dodao i da će subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biti podignute sa 30.000 na 40.000 dinara i da će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Međutim, poljoprivrednici koji se trenutno blokirali puteve i mostove u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici ne žele da prihavte usmena obećanja.

„Suviše je kasno za pomoċ predsednika. Moraju da se donesu rešenja koja ċe da pomognu poljoprivrednicima a ne ljudima sa vlasti“, kaže Jovica Radovanoviċ iz Kutlova koji je organizovao dvadesetak poljoprivrednika sa Milanovačkog druma.

Subotički poljoprivrednici najavljaju da, ukoliko ne dobiju odgovor na njihove zahteve, u 14.30 časova planiraju da radikalizuju protest i da traktore iz Štrosmajerove ulice „presele“ kod podvožnjaka kod Nove opštine. U pitanju je najznačajnija saobraćajnica u Subotici, koja doslovno deli grad na dva dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari