Vlast poklekla pred protestima: Deo zahteva poljoprivrednika ispunjen, ali blokade ostaju "do prihvatanja svega što je traženo" 1Foto: J. Patarčić/Danas

Vlada Srbije prihvatila je određen broj zahteva poljoprivrednika, nakon što su oni radikalizovali svoje proteste i počeli da blokiraju puteve širom Srbije. Drugi njihovi zahtevi ostali su bez odgovora, dok je za njihovu glavnu zamerku, subvencije po hektaru, ministarka poljoprivrede rekla da njihovo povećanje nije zakonski izvodljivo.

S druge strane, predsednik Aleksandar Vučić poljoprivrednicima nudi sastanak, ali ga oni odbijaju i nastavljaju blokade, zahtevajući potpuno ispunjenje svih zahteva.

Koje su sporne tačke?

Stočare koji protestuju najviše tišti niska otkupna cena mleka, a u poslednje vreme pojedine mlekare su počele i da u potpunosti otkazuju otkup.

Zbog toga, mnogi su izražavali svoj protest prosipanjem velikih količina mleka, a pojedini stočari najavili su mogućnost da zbog niskih cena i uvoza do kraja godine proizvodnja mleka bude potpuno zaustavljena.

Drugi problem za stočare je to što je mleko iz uvoza uglavnom znatno jeftinije od onog koje oni proizvode, zbog čega traže da država podigne prelevmane, odnosno zaštitne takse, kako bi se smanjile njegove količine na našem tržištu.

Sledeći problem na spisku nezadovoljnih paora je visina subvencije po kravi, koja je do sada bila 30.000 dinara. Ovde je Vlada delimično popustila i juče donela uredbu kojom je ovaj iznos podignut na 40.000.

Subvencije po hektaru obradivog zemljišta su sledeća boljka na listi. Te subvencije ove godine iznose 9.000 dinara, po hektaru 6.000 dinara, plus 3.000 dinara regres za gorivo. Poljoprivrednici traže mnogo više.

Koji su zahtevi poljoprivrednika?

Jedan od najviše pominjanih zahteva stočara je da se uvede garantovana otkupna cena mleka koja po njima treba da bude 78 dinara po litru, plus porez na dodatu vrednost (PDV). Takođe, traže i da premija za litar mleka koju dobijaju od države, umesto dosadašnjih 15 dinara bude 20.

Poljoprivrednici traže i da budu uvedeni prelevmani (zaštitne takse) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA. Zahtevali su i podizanje subvencije po kravi sa 30.000 na 40.000 dinara što je juče ispunjeno.

Glavni i najsporniji zahtev jeste podizanje subvencije po hektaru na 300 evra. Budući da ova subvencija trenutno iznosi 9.000 dinara, traženo je izuzetno veliko povećanje, pa Vlada Srbije tvrdi da novca za to jednostavno nema.

Poslednji u nizu usaglašenih zahteva je ukidanje akciza na dizel gorivo za poljoprivrednike, što je zahtev koji postoji već godinama, ali do sada nijednom nije naišao na dobar prijem nadležnih.

Šta je od zahteva već prihvaćeno?

Premija za litar mleka podignuta je, uredbom Vlade Srbije, sa 15 na 19 dinara. Ostaje nejasno da li će poljopрivrednici prihvatiti ovu odluku ili će insistirati na premiji od 20 dinara koliko su izneli u svojim zahtevima.

Ispunjen je i zahtev da subvencija po kravi bude 40.000 dinara. Ove subvencije biće isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Prihvaćen je i zahtev poljoprivrednika da se podigne prelevman na mlečne proizvode koji se uvoze iz EU i država potpisnica sporazuma CEFTA.

Vlada je u februaru uvela prelevman od 15 dinara po litri mleka i 30 dinara po kilogramu kačkavalja, ali je juče promenila odluku u skladu sa zahtevima poljoprivrednika, tako da će prelevmani na sireve biti povećani na 300 dinara, a  uvedeni su i novi prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od takođe 300 dinara.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da su ispunjeni svi zahtevi poljoprivrednika, osim zahteva da subvencije po hektaru budu 300 evra.

Ona je dodala da ispunjenje tog zahteva „nije zakonski izvodljivo“.

Ono što demantuje ministarku, jeste da poljoprivednicima nije prihvaćen ni zahtev za uvođenje donje granice otkupne cene mleka. Vlada Srbije je saopštila da tako nešto nije moguće učiniti sa cenom bilo kog proizvoda.

Uz to, ni zahtev za ukidanjem akcize na gorivo za poljoprivrednike nije ispunjen.

Zbog toga što im nisu ispunjeni glavni zahtevi, poljoprivrednici su nastavili sa protestima i danas, voljni da, kako kažu, istraju u blokadama do potpunog ispunjenja svih zahteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari