Stočari poklanjaju mleko na preradu u humanitarne svrhe: Mlekare se još uvek nisu odazvale 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Proizvođači mleka i uzgajivači stoke u Srbiji zbog problema u poljoprivredi i otkazivanja otkupa mleka pojedinih mlekara, već danima izlaze na proteste, a od juče su krenule i blokade puteva.

Na tone mleka svakodnevno propada, a razlozi su višestruki – neki ne žele da daju mleko po njima neprihvatljivoj ceni, drugi nemaju kome da ga prodaju, a treći tvrde da im je otkup otkazan zbog učešća na protestima.

S tim u vezi, pojedini su se odlučili da svo mleko koje dobiju tokom dana, besplatno daju bilo kojoj mlekari koja bi ga preradila i poslala u humanitarne svrhe – napuštenoj deci ili bilo kojoj ustanovi za decu.

„Kada propadamo – propašćemo časno, dostojanstveno i humano“, poručuju oni.

Jedan od njih je Milan Pajić, vlasnik farme krava iz Mačve, koji za Danas kaže da se u danu prospe preko tona mleka, a da njegov proizvod mlekare odbijaju zbog, kako tvrde, prevelikih zaliha.

„Otkup su nam navodno otkazali zbog situacije na tržištu. Međutim, po sredi je to što smo jedni od organizatora protesta. Iz tog razloga naše mleko ne želi da otkupi ni jedna mlekara. Do sada smo ga prodavali mlekari PK Zlatibor. Količine mleka koje smo do sada imali na raspolaganju, preko dve tone – juče su prosute. Oslobodili smo se zaliha, ali ćemo već narednog dana imati istu količinu koju nećemo moći da prodamo, pa je se moramo na neki način osloboditi. Stanje je žalosno“, poručuje Pajić.

On dodaje da su u njegovoj farmi već sada prestali da muzu sedam krava, jer su primorani da redukuju proizvodnju.

Pajić tvrdi da zbog protesta mlekare ne žele da otkupe mleko od njih, te da su imali otkupnu ponudu, na koju nisu pristali.

„Otkup nam je nuđen pre nego su počeli protesti. Predlagano nam je da pomerimo proteste i idemo na razgovore, ali to nismo hteli. Zato što nismo hteli, zato nam ne uzimaju mleko“, kaže Pajić.

I Slobodan Brkić, stočar iz sela Glušci kod Bogatića, kaže za naš list da je situacija kakva jeste upravo zbog toga što nisu hteli da pristanu na ucene, kao ni da odustanu od protesta i zahteva za koje se poljoprivrednici kolektivno zalažu.

„Ponudili su nam da od tri mlekare biramo u koju hoćemo da predamo mleko, ali da obustavimo proteste. Nismo to uradili zbog ostalih kolega, zbog savesti i obraza. Stoga su nam u ponedeljak uzeli mleko, ali u utorak prekinuli otkup“, objašnjava Brkić, koji proizvodi oko 600-650 litara mleka dnevno.

On kaže da mleko može da stoji kod proizvođača do sutradan popodne, zbog čega su i primorani da ga se „reše“, te da, ako to ne učine, ponovo sledi prosipanje.

„Određene količine podelili smo komšijama, jer zakonski ne smemo davati neprerađeno mleko bilo kome, već samo poznanicima. Iz tog razloga želimo da poklonimo mlekari koja hoće da ga preradi, pa prosledi u humanitarne svrhe. Iako smo u sredu to objavili, niko se nije javio pa smo zalihe morali da prospemo. Plan nam je da dajemo besplatno dok ne nađemo mlekaru koja će da ga otkupi“, zaključuje Brkić.

O svemu ovome pitali smo i mlekaru PK Zlatibor, ali do objavljivanja teksta, odgovor nismo dobili.

Ranije, proizvođači mleka su ministarki poljoprivrede Jeleni Tanasković predali zahteve –  da minimalna otkupna cena kravljeg mleka bude 70 dinara po litru, da premija za mleko bude 20 dinara, i da subvencija sa postojećih 25.000 dinara po muznom grlu bude povećana na 40.000 dinara.

Takođe, uputili su i drugu grupu zahteva, koja se odnosi na državno zemljište koje je dato stočarima po pravu prečeg zakupa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari