Odblokirana oba puta u Pančevu 1Foto: A. D.

U Pančevu su danas posle podne poljoprivrednici odblokirali oba puta ka Beogradu, a završena je i blokada puteva u Kraljevu, osim u Adranima na Ibarskoj magistrali na putu Čačak–Kraljevo, gde će blokade ostati do 20 sati, preneo je RTS.

Kako je javio dopisnik RTS iz Pančeva, poljoprivrednici su ranije danas blokirali i stari i novi put između Beograda i Pančeva.

Prema pisanju RTS, nešto posle 15 časova završena je blokada u Mrčajevcima, a poljoprivrednici će otići na zajednički sastanak u Grdicu kod Kraljeva. Tu će se, kažu, okupiti u 19:30 kako bi doneli zajedničku odluku da li prihvataju ponudu Vlade nakon današnjih pregovora.

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji danima protestuju u više gradova jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi, sastali su se danas u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima finansija i poljoprivrede, Sinišom Malim i Jelenom Tanasković.

Posle višesatnih pregovora oni su najavili da će u 20 sati saopštiti da li su prihvatili ponudu Vlade Srbije.

Sada smo dobili ponudu i vraćamo se našim kolegama, rekao je novinarima predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković, navodeći da je ponuda vlasti na 50 odsto od onoga što je traženo.

Poljoprivrednici traže da najniža otkupna cena za mleko bude 78 dinara uz PDV, 35.000 dinara subvencija po hektaru i ukidanje ograničenja na 20 hektara za subvencije.

Traže i da premija za mleko bude minimum 20 litara za litar, izjednačenje ratarskih kultura sa berzama u Budimpešti i Parizu i dizel gorivo bez akciza za 100 litara po hetaru za ratare i za 300 litara po hektaru za povrtare.

Od države traže zaštitne takse i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja EU i potpisnica CEFTA sporazuma, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja i destimulisao uvoz tih proizvoda.

Jedan od zahteva je regres na mlečne krave od 40.000 dinara po grlu, kao i ukidanje naknade za odvodnjavanje.

Dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o delimičnom prihvatanju zahteva, na šta su pristali predstavnici pojedinih udruženja, većina učesnika protesta ne prihvata jer traže da se o njihovim zahtevima raspravlja u potpunosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari