Kosovo: Iz Vlade najavili da neće isplaćivati primanja štrajkačima 1Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu izjavio je danas da Vlada neće isplaćivati primanja zaposlenima u javnom sektoru koji su štrajkovali dok je iz Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i tehnologije (UNOSK) upozoreno da to može proizvesti teške posledice.

I predstavnici parlamentarnih stranaka vlasti i opozicije imaju različit stav povodom tog pitanja.

Šefica poslaničke grupe vladajućeg pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja rekla je da Zakon ne predviđa naknadu štrajkačima za dane koje ne rade.

Dodala je da se to odnosi na radnike u javnom i privatnom sektoru „koji su deo proglašenog štrajka“, te da se, po zakonu, njima ne isplaćuje naknada za dane koje nisu na radnom mestu.

Šef poslaničke grupe opozicione Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri je ocenio da je neisplaćivanje zarada za septembar krivično delo i najavio podnošenje krivične prijave protiv ministra finansija Hekurana Muratija.

„Sačekaćemo pet dana da plate stignu i ako u tih pet radnih dana ne budu isplaćene podnećemo krivičnu prijavu protiv ministra“, rekao je on.

Štrajk prosvetnih radnika i zaposlenih u javnoj upravi počeo je 25. avgusta, a prekinut je 1. oktobra.

Štrajkovali su i nastavnici i zaposleni u javnoj upravi, a jedan od zahteva je i isplata dodatnih 100 evra mesečno do usvajanja Zakona o platama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari