Kosovo: Oko 61 odsto žena od 25 do 50 godina je aktivno na tržištu rada 1 EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Oko 35 odsto žena na Kosovu starosti od 25 do 29 godina aktivno je na tržištu rada, a 26 odsto starosti od 30 do 50 godina, rečeno je danas na okruglom stolu organizacije Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA) i žena poslanica kosovskog parlamenta.

Istaknuto je da je nizak procenat žena na tržištu rada u suprotnosti sa direktivama kosovskog zakonodavstva i sa direktivom Evropske unije o ravnoteži između posla i života.

Izazovom na ovom planu se pored ostalih smatra i sprovođenje poboljšanja politike porodiljskog odsustva u koje pored majki treba da budu uključeni i očevi.

„Na Kosovu je 35 odsto žena starosne grupe 25-29 godina aktivno na tržištu rada, a 60 odsto muškaraca. Takođe, 26 odsto žena starosti 30-50 godina je aktivno na tom tržištu u poređenju sa 70 odsto muškaraca. Samo 16 odsto žena u poređenju sa 40 odsto muškaraca je zaposleno“, rekla je Dita Dobranja, ekonomski stručnjak.

Navela je da se žene suočavaju sa više prepreka u pronalaženju zaposlenja, pa je potrebno da se izmene propisi o porodiljskom, očinskom i roditeljskom odsustvu.

„Prema aktuelnom propisu porodiljsko odsusto od šest meseci pripada majci, ali bi jedan mesec trebalo da pripadne ocu deteta“, rekla je ona.

Visare Mujko-Nimani iz UNFPA je rekla da je važno da se, kada se govori o rodnoj ravnopravnosti, razgovara o oba pola.

„I na Kosovu i u svetu moraju da se naprave neke promene kako bi se unapredio položaj žena na tržištu rada. Mislim da će unapređenje Zakona o radu ublažiti potrebu da majke napuštaju karijeru zbog staranja o deci“, kazala je ona.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku rekla je da u vezi sa osnaživanjem položaja žena pozicija i opozicija dele isto mišljenje.

„Zakon o radu mora da nađe primenu, jer je to dobar zakon. Ima dosta diskriminacije žena i nejednakosti u platama u odnosu na muškarce. Najteže je za nezaposlene žene od 35 do 45 godina, jer se to smatra srednjim godinama, ako do tada ne nađu posao, onda će im biti još teže, jer će biti diskriminisane u konkurisanju“, rekla je Bunjaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari