Kosovo u pregovorima sa EFTA o sporazumu o slobodnoj trgovini 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Predstavnici Kosova i članice Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), koje okuplja Norvešku, Švajcarsku, Island i Lihtenštajn, sastali su se u Ženevi na prvoj rundi pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini, prenosi Zeri.

Kosovsko Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine je vodilo pregovore sa delegacijom EFTA, na čelu sa ministarkom u Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove Švajcarske Karin Buhel.

Bilo je reči o trgovini robom, pravilima o poreklu, olakšicama u trgovini, sanitarnim i fitosanitarnim merama, tehničkim barijerama u trgovini, konkurenciji, pravnim pitanjima i rešavanju sporova, održivom razvoju i pravima intelektualne svojine.

Dogovoreno je da se u drugoj rundi pregovora, koja će biti održana do kraja godine na Kosovu, razgovora o vladinim investicijama, uslugama i nabavkama.

Kako prenosi Zeri, razgovori su bili konstruktivni i utrli su put za zaključivanje obostrano korisnog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Osnovni cilj sporazuma je dalje širenje prisustva kosovskih proizvoda na tržištima EFTA, stvaranje konkurentskog okruženja, eliminisanje trgovinskih barijera sa posebnim fokusom na povećanje izvoza i investicija.

Trgovinska razmena Kosova sa državama EFTA je u stalnom porastu, a prema podacima Carine Kosova, u 2019. godini izvoz Kosova iznosio je 26,28 miliona evra, dok je u 2021. izvoz značajno porastao i iznosio je 52,09 miliona.

Što se tiče uvoza iz država EFTA, u 2019. godini vrednost uvoza je bila 33,86 miliona evra, dok je u 2021. godini iznosila 35,6 miliona evra, što znači pozitivan trgovinski bilans, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.