Kostić zaustavio kupovinu Sberbanke u Sloveniji, u Srbiji preuzeo banku 1Foto: Beta/Dragan Gojić

AIK banka dobila je juče saglasnost Narodne bane Srbije za preuzimanje ruske Sberbanke baš u trenutku kada je EU preduzela mere protiv filijala ove banke u Evropi. Narodna banka Srbije objavila je juče nešto ranije da je banka likvidna i kapitalizovana i da je sigurnost depozita u banci očuvana.
Za klijente Sberbanke ništa se neće promeniti, osim kako objašnjava Veroljub Dugalić profesor na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, što će klijenti umesto u Sber ući u AIK banku.

„Banka kod nas radi nesmetano. Sva prava i obaveze, računi, krediti i depoziti se prenose na AIK banku. Sa aspekta klijenata preuzimanje banke je neutralno, za njih se ništa neće promeniti u kratkom roku“, objašnjava Dugalić.

Međutim, za klijente Sberbanke u drugim zemljama nije baš tako.

Banke pod okriljem Sberbank Europe u Beču, kojoj pripadaju banke u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Češkoj i Nemačkoj zatvorene su do sutra kada će se odlučiti šta će dalje biti sa njima.

Jedino radi plaćanje karticama i podizanje novca na bankomatima koje je ograničeno na svega 100 evra u Austriji, a nešto manje od 1.000 evra dnevno u Hrvatskoj (do 540 evra mogu podići u poslovnici, do 270 evra na bankomatu i do 170 evra mogu potrošiti plaćanjem karticom).

U Sloveniji je ograničeno podizanje novca na bankomatima na 400 evra. Mediji u Sloveniji pišu o tome da građani, klijenti banke otvaraju račune u drugim bankama kako bi mogli da prime i podignu plate ili penzije.

U Federaciji BiH i Republici Srpskoj, agencije zadužene za bankarski sistem preuzele su upravljanje Sberbankama u Banja Luci i Sarajevu. Mediji izveštavaju o redovima ispred filijala ovih banaka, a nadležni ističu da banke rade normalno i da je novac dostupan klijentima i da bankama ne prete ni sankcije EU niti izbacivanje iz SWIFT sistema.

Ove mere zatvaranja banaka u vlasništvu Sberbanke u EU došle su u nedelju nakon procene Evropske centralne banke da bi banke u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj mogle propasti, pa je SRB (Jedinstveno EU telo za sanaciju banaka – Single resolution board) donelo odluku od dvodnevnom moratorijumu. U odgovoru na pitanje Danasa iz ovog tela kaže da u saradnji sa nacionalnim regulatorima SRB trenutno procenjuje da li je u javnom interesu da se ove banke
spasu ili likvidiraju.

Ovo može imati značajne efekte, ne toliko na Srbiju koliko na AIK banku u vlasništvu Miodraga Kostića koja je u novembru dogovorila kupovinu Sberbanke u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj i Srbiji za oko 500 miliona evra. Juče su slovenački mediji izvestili da je Gorenjska banka (u vlasništvu AIK banke) odustala od kupovine slovenačke Sberbanke.

U AIK banci kažu da „u trenutnoj situaciji, nastavak procesa između Gorenjske banke i Sberbank banke, Slovenija, nije izvodljiv“. dok će se o svim daljim aktuelnostima vezanim za proces blagovremeno izvestiti javnost.

Na, pitanje da li i dalje ostaju na snazi dogovori o preuzimanju banaka u Hrvatskoj, BiH i Mađarskoj u AIK kažu da će „nadležne institucije obavestiti javnost o daljem procesu. Samim tim pratimo razvoj situacije u regionu i blagovremeno ćemo se izjašnjavati o aktuelnim procesima“.

Češka centralna banka juče je oduzela licencu, tj. dozvolu za rad Sberbanci u ovoj zemlji. Ova banka nije bila deo aranžmana o preuzimanju sa AIK bankom.


AIK postaje šesta banka po veličini

AIK banka nakon preuzimanja Sberbanke u Srbiji postaće šesta po veličini banka sa devet odsto tržišnog učešća. Banka će dobiti 180.000 novih klijenata i aktivu od oko 1,7 milijardi evra, pa će ukupno iznositi oko četiri milijarde evra.
Ukupna aktiva pet banaka koje je AIK trebalo da preuzme od Sberbanke iznosila je 7,3 milijarde evra u vreme zaključivanja dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari