Kovačević: Država glavni krivac za propuste u EPS-u 1

Predsednik Nove – Da se struka pita Vladimir Kovačević ocenio je da najava poskupljenja struje za osam odsto i gasa za 10 odsto predstavlja još jedan korak u pogrešnom smeru u borbi za uspostavljanje balansa između plata građana i daljeg rasta inflacije pod uticajem najavljenih poskupljenja, počev od 1. maja.

Kovačević je ocenio da je najgore što se najavljenim povećanjem ne pominju u javnosti dodatne takse, porezi i druga davanja iskazana na računima koja gotovo dupliraju poskupljenja.

– Licemerno je i porediti u javnosti poskupljenje ovih energenata sa njihovom cenom u Evropi jer su plate građana Srbije nekoliko puta manje od plata građana Evrope, pa je tako ovaj trošak nekoliko puta i teži Srbima nego što je građanima Evrope – istakao je Kovačević.

On dodaje da „nestručnost ljudi podobnih za ministrovanje u Vladi Srbije i potcenjivanje značaja prethodnog neophodnog iskustva za predvođenje resora Ministarstva energetike i Elektroprivrede Srbije, pre a i sada, najdirektniji su krivci za česta poskupljenja“.

– Pravilnije bi bilo trošak energenata kompenzovati većom angažovanošću ljudi, pojačanom efikasnošću u svim sferama energetskog sistema i smanjenjem broja zaposlenih u proizvodnji i distribuciji struje i gasa pa tek onda povećanjem cena – poručio je Kovačević.

Predsednik Nove – Da se struka pita zbog toga tvrdi da teret potrebe poskupljenja treba da nosi država i budžet Srbije, a ne njeni građani jer je država glavni krivac za propuste u energetskom sistemu koje hitno treba da popravi.

– Sadašnji koncept Vlade Srbije, kojem se stranka Nova D2SP izričito protivi je da se narod stepenastim povećanjem cene energenata anestezira od osećaja značajnog troška kao „žaba u loncu“ kojoj pojačavate temperaturu vode sve dok se ne skuva – zaključio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari