Kragujevac: Odbornici raspravljaju o budžetu u petak 1Foto: Z.S.M.

Budžet za 2022. godinu je razvojni jer je nešto više od dve milijarde dinara predviđeno za investicije.

To je više od 20 odsto ukupnog iznosa budžeta, tačnije 21,4 odsto. U investicije će ući kompletna adaptacija Šumaričkog jezera, Bubanjskog jezera, izgradnja novih ulica i trgova, gradskih četvrti. Budžetirana je i realizacija projekta uređenja fasada u najužem gradskom jezgru započeta u ovoj godini, ali i drugi veći radovi.

„Sanacija fasade zgrade Suda, adaptacija osnovnih škola „Mirko Jovanović“, „Dragiša Luković Španac“, „Đura Jakšić“ i škole u Ramaći. Predviđeno je i izdvajanje za putnu infrastrukturu“, piše u saopštenju dostavljenom medijima nakon sastanka predsednika Skupštine Kragujevca Miroslava Petrašinovića sa šefovima odborničkih grupa.

Budžetom za 2022. godinu predviđena su i sredstva za asfaltiranje i održavanje putne infrastrukture i za to je opredeljeno 200 miliona dinara.

Nacrtom budžeta je predviđeno i 600 miliona dinara za kulturu, što je više za tri odsto nego što je bilo izvojeno za ovu godinu.

Najveće procentualno povećanja izdvajanja iz budžeta biće u agrarani budžet, koji je prema Nacrtu dupliran i za njega je opredeljeno 500 miliona dinar.

Budžetom za narednu godinu predviđena su veća izdvajanja i za dečju i socijalnu zaštitu. Za to oblast namenjeno je 911 miliona dinara.

Ovaj iznos će omogućiti gradu da sufinansira boravak još 200 dece u privatnim vrtićima.

U budžetu Kragujevca za narednu godinu predviđeno je i višestruko povećanje stredstava namenjenih konkursu za sufinansiranje programa energetske efikasnosti.

Ove godine za te svrhe bilo je izvdvojeno pet miliona dinara, dok se za narednu opredeljeno 20 miliona, naglasio je Petrašinović.

Što se tiče prihodovne strane, planirano je 1,7 milijardi dinara od prodaje imovine za nove investicije.

U pitanju je zemljište koje se nalazi u okviru radne zone Feniks i iznad trgovinskog objekta „Tempo“, a za čiju kupovinu već postoje zainteresovani kupci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari