Kragujevac za lokalni ekonomski razvoj izdvaja 45,2 miliona dinara 1Foto: Z.S.M.

Gradsko veće Kragujevca na sednici održanoj juče, donelo je Program raspodele sredstava za finansiranje lokalnog ekonomskog razvoja u 2022. godini, za koji će biti izdvojeno 45,2 miliona dinara, navodi se u saopštenju Skupštine Grada Kragujevca.

Prema tim informacijama, najviše sredstava, 15 miliona dinara, od predviđene sume, izdvojiće se za subvencije privatnim preduzećima kroz konkurse za podsticajna sredstva za razvoj IKT i metalskog sektora, kao i za sektorsko umrežavanje.

Za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja predviđeno je 10,8 miliona dinara i one podrazumevaju radno angažovanje kroz program javnih radova, subvencije za zapošljavanje teže zapošljivih lica i subvencije za samozapošljavanje.

Članovi veća, na jučerašnjoj sednici doneli su i Program monitoringa životne sredine na teritoriji grada za tekuću godinu koji podrazumeva kontrolu kvaliteta vazduha sa merenjem koncentracije alergenog polena, nivoa buke u životnoj sredini i kontrolu kvaliteta površinskih voda.

Programom su definisana merna mesta i dinamika merenja kao i način obrade, analize podataka i izveštavanje. Za te namene u budžetu grada planirano je pet miliona dinara.

Program monitoringa životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2022. godini predstavlja nastavak i proširenje aktivnosti koje su započete pre više od 30 godina. Sva merenja i interpretaciju dobijenih rezultata vršiće ovlašćene stručne institucije, u skladu sa zakonima, podzakonskim aktima i propisanim programima.

Podaci i rezultati izvršenih merenja dostavljaju se Gradskoj upravi za investicije i razvoj i biće dostupni javnosti putem zvanične prezentacije grada Kragujevca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.