Kragujevački ugostitelji najteže pogođeni epidemijom, promet pao na dva do deset odsto kapaciteta 1Foto: Grand Hotel Wien

Iskorišćenost kapaciteta u nekoliko vodećih hotela u Kragujevcu je između dva i deset procenata, što govori o devastiranosti ovog sektora kao posledice pandemije KOVID-19, izjavio je danas predsednik Regionalne privredne komore (RPK) u Kragujevcu Predrag Lučić.

On je ocenio da su posledce pandemije najteže pogodile sektor turizma i ugostiteljstva, za koji je rekao da je „moćna industrija“ u Kragujevcu, gradu koji ima 800 privrednika koji se bave ugostiteljstvom.

Lučić je ocenio da je otuda značajna podrška Vlade Srbije kroz treći paket mera koji koriste i hotelijeri u Kragujevcu, a reč je subvenciji do 350 evra po ležaju odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Prema njegovim rečima, ova finansijska podrška znači u ovom trenutku opstanak ovog sektora u Kragujevcu.

„To je značajna podrška imajući u vidu da vlasnici tri vodeća hotela u Kragujevcu raspolažu sa 260 smeštajnih jedinica odnosno sa preko 560 ležajeva“, rekao je Lučić novinarima u Kragujevcu.

Vlasnik hotela „Šumarice“ Milenko Marjanović je rekao agenciji Beta da je vladina pomoć na nivou njegove kompanije oko 14 miliona dinara.

„Pomoć je značajna utoliko što možemo da završimo poslovnu godinu bez nekih velikih problema i da zadržimo broj zaposlenih“, rekao je Marjanović.

On je kazao da je ukupan promet u njegovim objektima za prvih osam meseci ove godine manji nego prošle godine za milion evra.

Marjanović je rekao da je ostvarena trećina prometa u odnosu na prošlu godinu, i da nije bilo sve tri pomoći Vlade Srbije bilo bi velikih problema sa funkcionisanjem i isplatom zarada.

Marjanović je rekao da je zbog pandemije korona virusa smeštajni kapacitet korišćen tek dva posto, nije bilo porodičnih slavlja niti sportskih priprema, a radile su samo bašte i restorani.

„Samo sa našim prometom, a bez vladine pomoći, ne bismo mogli da dočekamo kraj 2020. godine“, rekao je Marjanović.

Danas je formirana Sekcija ugostitelja Kragujevca pri Privrednoj komori Srbije – RPK Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari