Krajem godine nastupiće pad ponude nafte 1Nafta, ilustracija Foto: FreeImages/ rsvstks

Na tržištima nafte su uglavnom nisu manifestovala nedavna smanjenja proizvodnje grupe OPEK + , ali čelnik Međunarodnog energetskog foruma (IEF) kaže da će se to verovatno promeniti kako se ravnoteža između ponude i potražnje bude zaoštravala krajem ove godine.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije nakon što je nafta veći deo prošle godine provela u rasponu od 90 do 120 dolara po barelu nakon ruske intervencije u Ukrajini, fjučersi za naftu Brent su krajem aprila pali ispod 80 dolara po barelu i od tada su trgovali u granicama 70 dolara, uprkos smanjenju proizvodnje OPEK + od prošle godine.

„Moramo početi da gledamo stvarne podatke ili dokaze o smanjenju ponude OPEK +”, rekao je generalni sekretar IEF-a Džo Monigl za Enerdži inteledžens.

On je dodao da će krajem godine doći do neravnoteže ponude i potražnje, možda bliže četvrtom nego trećem kvartalu, i da će se to odraziti u cenama. Prema Enerdži inteledžensu, OPEK + ograničenja bi trebalo da povećaju globalni deficit ponude naftom na 1,4 miliona barela dnevno u drugoj polovini godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari