Kredit Svetske banke od 100 miliona dolara za kontrolu epidemije u Srbiji 1Ilustracija Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN KARADAREVIĆ

Do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u Srbiju – dve na aerodromima i do 10 na graničnim prelazima – biće finansirane iz kredita Svetske banke od 100 miliona dolara, koji je juče odobren.

Takođe, kapacitet testiranja na korona virus u Srbiji će se podići sa 7.000 na preko 9.000 testova dnevno.

Cilj kredita je da pomogne Srbiji da spreči, otkrije i pravovremeno reaguje na pandemiju KOVID-a 19, saopšteno je iz Svetske banke.

Stanice za testiranje biće postavljene na beogradskom i niškom aerodromu a biće odabrano i do deset graničnih prelaza na kome će one biti postavljene.

Osim toga, izgradiće se i dve nove regionalne laboratorije – u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i u Kliničkom centru u Kragujevcu – koje će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, ili oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Svetska banka će, kako se navodi, pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na KOVID 19 budu uvezane u jedan elektronski sistem kao i da ojača dijagnostiku, jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

“Srbija je uspela da izravna krivu pandemije u prvom naletu KOVID-a 19 ali to ne znači da treba da se opusti već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete“ kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari