KRIK: Država 'Milenijum timu' prošle godine dala poslove vredne 12 miliona evra 1Plaćenje Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) saopštila je danas da su kompanije u vlasništvu biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, uključujući i njihovu najpoznatiju „Milenijum tim“, dobile 17 poslova od države tokom prethodne godine, u vrednosti od 12 miliona evra.

Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, osim poznatog „Milenijum tima“ koji se bavi gradnjom i gasifikacijom, vlasnici su još petnaestak firmi u zemlji i regionu. Nedavno su privatizovali i Institut vodoprivrede „Jaroslav Černi“, što je izazvalo negodovanje stručnjaka koji se bave pitanjima zaštite životne sredine, podseća KRIK.

Samo tri njihove firme – „Milenijum tim“, „Institut Goša“ i „KBV Datakom“, tokom prošle godine dobile su 17 državnih poslova vrednih najmanje 1,43 milijarde dinara, odnosno oko 12 miliona evra, piše KRIK.

Neke od njih „Milenijum tim“ dobio je u konzorcijumu s drugim firmama, dok je deo poslova dobio samostalno. Često su bili i jedini ponuđači, odnosno jedina firma koja se prijavila na javnu nabavku.

Osim ove tri kompanije, Bošnjak i Vujko u Srbiji imaju i firme „Mostogradnja ing“, „MT Gastel“, „Alea Consulting“, „Millennium resorts“, „MTT air services“, „Industrija mehanizacije i traktora“, „Millennium properties“, „Millennium Property Management“, , „Kop Top Project“, „Industrija mašina i traktora“.

U Hrvatskoj posluju preko kompanije „Millennium Adria“, dok su u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini poznati pod imenom „Millennium team“.

Najvrednije poslove dobila je njihova najpoznatija firma „Milenijum tim“, pokazuje dokumentacija koju su prikupili novinari KRIK-a.

Državna preduzeća angažovala su ovu kompaniju za više od 11,5 miliona evra da izvrši preventivne radove na zaštiti od poplava u Nišu, raščisti teren od neeksplodiranih mina, izgradi puteve u beogradskom groblju kućnih ljubimaca, rekonstruše šumske puteve, novu scenu za Beogradsko dramsko pozorište i, kao najvredniji posao, izgradi novu crpnu stanicu Vračar za Beogradski vodovod i kanalizaciju.

KRIK navodi da je unosne državne poslove tokom prošle godine dobio i istraživačko-razvojni Institut „Goša“ koji je „Milenijum tim“ kupio krajem 2018. godine za milion evra. Kompanija „Goša“ je i nakon prelaska u privatno vlasništvo nastavila da dobija poslove stručnog obrazovanja u državnim gigantima – pa je prošle godine sklopila poslove sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i Infrastrukturom Železnice Srbije.

Zahvaljujući ovim poslovima, „Goši“ će biti isplaćeno 90.000 evra, otkriva KRIK.

Još jedna kompanija Vujka i Bošnjaka prošle godine dobila je vredne poslove na javnim nabavkama – „KBV Datakom“ je tokom 2021. godine sklopila ugovore sa RATEL-om, Infrastrukturama železnice Srbije i EPS-om vredne više od pola miliona evra.

KRIK podseća da je ranije pisao o vezama vlasnika „Milenijum tima“ s ministrom finansija Sinišom Malim, kao i da su njegovom bratu Predragu Malom, preko svoje firme, dali na korišćenje automobil i stan.

Kompanija „Milenijum tim“ angažovana je i na realizaciji projekta „Beograd na vodi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari