Krkobabić: Dinar uložen u agrar i zadruge višestruko se vraća 1Foto: printscreen/rts

„Svaki uložen dinar u agrar, u poljoprivredna gazdinstva, u zadrugarstvo je najbolje uložen dinar.

Višestruko se vraća u ekonomskom smislu, ali i onom širem, opštenarodnom i opštedržavnom, kroz opstanak i revitalizaciju sela Srbije“, rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj, prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi „Blačka Blace“, jednoj od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

Ministar se pre obilaska zadruge, u zgradi opštine Blace, a kasnije u prostorijama Kulturnog centra, sastao sa čelnicima opštine Blace, stručnim službama za poljoprivredu, vlasnicima zadruga i zadrugarima Topličkog okruga.

Krkobabić je izneo da je ovo pravi put da se strateški reši pitanje gajenja i plasmana poljoprivrednih proizvoda u Srbiji i podsetio da je suva šljiva bila najveći izvozni proizvod Srbije, krajem prošlog veka. Naime 1897. godine bilo je izvezeno 30.000 tona suve šljive u Sjedinjene Američke Države, što je Srbiji donelo prihod od 37 miliona dolara.

Predsednik opštine Blace Milan Ćurčić, zahvalio je ministru što je prepoznao da je pravo ulaganje upravo u osnovni izvor prihoda stanovnika ovog kraja, a to je poljoprivreda. Potvrdio je da će podrška lokalne samouprave ostati bezrezervna, poželeo da iznos sredstava za tu namenu ostane održiv ili uvećan.

Direktor ZZ „Blačka Blace“ Dušan Zečević istakao je koliko je ova investicija značajna za osam zadrugara i 70 njihovih kooperanata koji zajedno obrađuju 100 hektara zemljišta pod šljivom i višnjom.

„Zadruge su jedini spas za srpsko selo. Trenutno na teritoriji Blaca postoje četiri a smatram da je optimum 30 zadruga. Moramo da budemo spremni za ono što nas čeka na tržištu Evropske unije a zadruge su jedini recept za to“.

Ova zadruga je osnovana 2016. godine i ove godine očekuje promet od 20 do 30 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari