„Kvartal iz snova“ za proizvođače automobila 1foto Miroslav Dragojević Danas

Automobilska industrija ostvaruje izvanredne poslovne rezultate, pogotovo proizvođači iz tzv. premijum-sektora. Porast prodaje beleži se čak i na kineskom tržištu. Ipak, ima i nekih problema.

Zahvaljujući visokim cenama njihovih vozila, proizvođači automobila su širom sveta tokom letnjih meseci imali rekordan promet i ostvarili su rekordne profite. Kako otkriva studija konsultantske kuće „Ernst i Jang“, nemački koncerni zauzeli su čelne pozicije na rang-listi kompanija koje beleže rast dobiti u trećem kvartalu. U periodu od juna do septembra 2022. Folksvagen je ostvario najveći promet, a Mercedes-Benc najveći profit.

„Sve u svemu, treći kvartal je, uprkos usporavanju konjunkture i veoma teškoj geopolitičkoj situaciji, za automobilsku industriju bio kvartal iz snova“, kaže Konstantin Gal, šef Odeljenja za mobilnost Zapadna Evropa u „Ernst i Jangu“. I što se tiče ukupne dobiti u tekućem poslovanju, ali i po pitanju ukupnog prometa 16 analiziranih kompanija, to su najbolje vrednosti ikada zabeležene u trećem kvartalu.

Šesnaest najvećih automobilskih koncerna sveta je, prema navodima konsultantske kuće, povećalo promet u proseku za 28 odsto. Operativna dobit, dakle profit pre kamata, poreza i otpisa vrednosti porastao je, tvrdi se, kod nemačkih preduzeća za čak 58 odsto, kod američkih za 38, a kod japanskih za dva odsto.

Optimizam oko poluprovodnika i Kine

Snabdevanje poluprovodnicima polako se popravlja, a potražnja je i dalje veoma velika, pogotovo kad se radi o potražnji za vozilima iz tzv. premijum-sektora. Prema procenama Petera Fusa, analitičara kuže „Ernst i Jang“, ubuduće bi pod pritiskom mogli da se nađu pre svega proizvođači vozila za masovno tržište, odnosno modela koji su cenom pristupačni za široke slojeve kupaca: „Upravo vidimo da se široki slojevi društva na najvažnijim tržištima suočavaju sa znatnim padom kupovne moći, a to znači da sve manji broj ljudi može ili želi sebi da priušti novi automobil.“

Situacija se za proizvođače konačno popravlja i na kineskom tržištu, na kojem je u poslednje vreme uočena doza rezervisanosti kupaca. Promet nemačkih ponuđača je u trećem kvartalu 2022. porastao za 28 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine. Najveći rast beleži Mercedes-Benc s plusom od 67 odsto. No, taj automobilski proizvođač iz Štutgarta ipak je u poslednje vreme morao da snizi cene nekih modela na kineskom tržištu. Kinesko tržište je dosta konkurentno i zahtevno“, kaže Fus i upozorava da ipak ni u Kini proizvođači ne mogu da očekuju samo kontinuirani rast prometa.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari