KZK kaznila pet firmi zbog dogovaranja oko tendera za trajno zbrinjavanje opasnog otpada 1Foto: Shutterstock/Robert Petrovic

Komisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje da su kompanije Yunirisk, Miteco, Modekolo, Brem Group i Kemeko dogovorile učešće u postupku javne nabavke za usluge trajnog zbrinjavanja opasnog otpada u Magnohromu iz Kraljeva.

Kako se navodi u rešenju, Komisija je utvrdila da su kompanije kao grupa ponuđača podneli zajedničku ponudu, bez obzira na to što su mogli da od postojeće grupe formiraju najmanje dve odvojene grupe koje bi podnele barem dve odvojene konkurentske ponude.

Stoga je Komisija odredila mere zaštite konkurencije za svakog učesnika na tržištu pojedinačno, u obliku obaveze plaćanja novčanog iznosa u celosti.

Ukupna naknada koju firme treba da plate iznosi 54,26 miliona dinara, a najveći iznos određen je za Yunirisk iz Beograda (19,21 milion dinara), zatim Modekolu (18,66 miliona dinara), Kemeko (7,8 miliona dinara), Miteco (5,27 miliona dinara) i najmanje Brem Group (3,34 miliona dinara).

Ovim rešenjem firmama je dat rok od šest meseci od dana prijema dokumenta za izvršenje naloga iz dispozitiva, pod pretnjom prinudnog izvršenja koje sprovodi Poreska uprava.

Podsećamo, postupak protiv ovih preduzeća pokrenut je 2020. godine, a sporna javna nabavka otvorena je 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari