Laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka još ne radi 1Foto Stefana Savić

Prošlo je više od decenije otkad je u Srbiji počelo da se radi na otvaranju nacionalne referentne laboratorije, a od tada do danas, samo iz sredstava EU, uloženo je u ceo projekat gotovo osam miliona evra. Rezultat je otvaranje fitosanitarne laboratorije u martu prošle godine i opremanje laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka, koja još nije počela da radi.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Uprkos raznim najavama koje su stizale iz vrha vlasti da će biti urađeno mnogo više, to se nije desilo, što, kako kažu, zbog „nasleđenih problema“, što zbog nedostatka sredstava. I sama ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković je u više navrata prošle godine najavljivala da će do kraja 2015. početi da radi laboratorija za ispitivanje mleka. Od toga još ništa. Trenutno je situacija takva da toj laboratoriji ne manjka opreme za rad, ali fale stručni kadrovi. Laboratorija za ispitivanje hrane koju jedemo, zbog manjka para, nije stigla čak ni do te faze. Za nju, osim kadrova, treba nabaviti i opremu. U Ministarstvu poljoprivrede za Danas kažu da je posle godina zastoja, sada intenziviran rad na osposobljavanju kadrova.

– Fitosanitarna laboratorija, odnosno laboratorija za ispitivanje biljnih štetočina počela je da radi prošlog marta, dok je laboratorija za ispitivanje mleka u tehničkom smislu potpuno opremljena za rad. Nabavljeni su najsavremeniji uređaji i oprema, specijalna vozila za prevoz uzoraka i softver za upravljanje analizama. Intenzivno se radi i na kadrovskom osposobljavanja laboratorije – kažu za naš list u ovom Ministarstvu.

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije završila je u decembru 2015. opremanje laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka, tvrde za naš list, a obavljeni su radovi na uređenju objekta, nabavljena je oprema, informacioni sistem za upravljanje ispitivanjima, kao i specijalizovana vozila za prikupljanje uzoraka sa terena. Oprema je instalirana, kažu, opremljena su odeljenja za ispitivanje kvaliteta mleka, aflatoksina u mleku i hrani, prisustva bakterija i virusa u hrani i druga ispitivanja. „U tehničkom i materijalnom smislu, laboratorija je spremna za rad“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Međutim, ona još nije počela da radi, a razlog je, kako tvrde nadležni, ograničenje po pitanju zapošljavanja stručnog kadra i nemogućnost raspisivanja konkursa za neophodne stručnjake.

Jedan od značajnijih problema je onaj za koji je zainteresovan najveći broj ljudi, a to je otvaranje laboratorija za ispitivanje hrane. Taj proces nije odmakao od početka.

– Nedovoljna posvećenost i spremnost da se obaveze preuzete tokom ranijih godina ispune, razlog su višegodišnjeg kašnjenja u realizaciji projekta. Iz tih razloga, u septembru 2012. Delegacija Evropske unije nezadovoljna rezultatima rada, odlučila je da zaustavi nabavku neophodne laboratorijske opreme iz fondova EU za završetak opremanja laboratorija – napominju u Ministarstvu.

Međutim, problem sa EU je izglađen, Srbija je dala garancije o nameri Ministarstva da se postupak opremanja i uspostavljanja laboratorija sprovede do kraja, tako da je Delegacija EU, kako ističu u Ministarstvu, promenila stav po ovom pitanju i nastavila finansijsku da podržava projekat.

– Očekujemo da nam sredstva za završetak opremanja laboratorije za fizičko hemijska ispitivanja hrane i hrane za životinje budu dostupna. Na dinamiku kada će sredstva biti dostupna u ovom trenutku ne možemo da utičemo. Završetak opremanja je uslovljen ovim sredstvima, jer Ministarstvo nema sopstvena sredstva za ovu investiciju – ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

S druge strane, potrošači ili bar njihovi predstavnici ne smatraju da je toliko neophodno postojanje referentne laboratorije, već da je mnogo bitnije uspostaviti sistem u kom se zna ko ima kakvu funkciju, ko šta radi i ko koga kontroliše.

– Nisam protiv nacionalne laboratorije, ali sam za to da postoji sistem koji je funkcionalan. Sa mnogo manje sredstava moglo je da se uradi da jedna od već postojećih laboratorija bude i ta koja će biti zadužena za kontrolu, znači da dobije status referentne – ističe Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograd.

Suštinski problem je, smatra on, to što nije uspostavljen drugi deo sistema koji se odnosi na to na koji način i da li proizvođači primenjuju metodologiju kako treba, i koliko je istinito sve ono što se nađe na deklaraciji jednog proizvoda.

Bogosavljević ne misli da su najveći problem ni novac ni nedostatak stručnih kadrova.

– Stručnih, čak vrhunskih kadrova imamo dosta, na fakultetima i institutima, tako da mislim da novac i kadrovi nisu problem ove priče, već da je iza svega politika – napominje Bogosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari