Limitiranje cene goriva, najlakša mera koja štiti visoke akcize 1Foto: BETAPHOTO/ Milan Timotić/DS

Kako bi sprečila da rast cena naftnih derivata utiče na poskupljenje drugih usluga i roba Vlada Srbije je zamrzla maloprodajne cene goriva jer je to za nju najisplativije i najjednostavnije rešenje, smatra stručna javnost.

Kabinet premijerke Ane Brnabić je doneo Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata, kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva usled energetske krize koja se dodatno komplikuje zbog situacije u Ukrajini, po kojoj evro dizel ne može da košta više od 179 dinara po litru, a evro premijum BMB 95 171 dinar po litru.

Stručna javnost smatra da aktuelna vlast očekuje da će se okoristiti od donošenja te, kako se tvrdi, populističke odluke koja je svakako u interesu vozača, kao i da je reč o rešenju koje nadležnima omogućava da se ne odreknu akciza, koje u strukturi cene goriva zauzimaju više od 50 odsto, potrebnih za punjenje budžeta.

Ako se pak situacija posmatra iz ugla trgovaca gorivom i vlasnika benzinskih pumpi onda odluka o zamrzavanju cena svakako nije naišla na simpatije.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže za Danas da još nije imao uvid u uredbu, budući da još nije objavljena, tako da se ne zna šta ona sve sadrži i koje su mere nadležni propisali kako bi ona mogla da se sprovede.

– Ono što se u ovom trenutku može reći je da država shodno odredbama Zakona o energetici i Zakona o trgovini ima pravo da povuče ovakav potez kako bi zaštitila egzistenciju građana u kriznim situacijama. Članice UNKS će poštovati Uredbu. Važno je reći da ona ne može da traje na duži rok jer je suprotstavljena dugim zakonskim rešenjima kao i pravilima funkcionisanja tržišta – ističe naš sagovornik.

Dragoljub Rajić, koordinator Mreže za poslovnu podršku, navodi za Danas da je orijentacija Vlade da zamrzne cene, umesto da se problemu njihovog divljanja priđe na drugi način, pogrešna i da može da ugrozi poslovanje trgovaca naftnim derivatima.

– Reč je o populističkom potezu koji nije održiv na duže staze. Odnosno, ako bi potrajao negativno bi uticao na poslovanje trgovaca naftnim derivatima koji rade sa malom maržom. Moglo bi da dođe i do nestašica benzina što bi uslovilo trgovinu na crno a to svakako nije u interesu države. Umesto ograničavanja cena goriva Vlada je trebalo da se odluči na smanjenje akciza koje zahvataju pozamašan deo cene naftnih derivata. Već duže vreme cene energenata rastu ali nadležni po tom pitanju nisu preduzimali ništa. Primer koji je Vlada Srbije trebalo da sledi je onaj iz Slovenije ali i nekih drugih zemalja, gde je iznos akcize smanjen kako bi se sprečile astronomske cene naftnih derivata – objašnjava Rajić.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je dobro što je preduzeta mera za sprečavanje naglog rasta cena naftnih derivata ali i da se sa njom zakasnilo.

– Neke države su znatno pre Srbije primenile mere zamrzavanja maksimalnih maloprodajnih cena naftnih derivata na znatno nižim nivoima nego što je to sada učinjeno kod nas. S obzirom na visoka zahvatanja države kada je reč o akcizama smatram da je bilo prostora da se one smanje i to bi bila bolja mera od ove koja je preduzeta. Razlog je taj što će zamrzavanje maksimalnih cena smanjiti marže trgovaca gorivom što će otežati njihovo poslovanje. Ako pak država nije mogla da smanji akcize za sve onda je trebalo to da učini za one koji su direktno ugroženi visokim cenama goriva a to su prevoznici, poljoprivrednici i drugi i tako ih zaštiti od enormnih cena naftnih derivata – ističe Radosavljević.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije kaže za Danas da su se nadležni u Srbiji odlučili za zamrzavanje cena jer su procenili da je to najjednostavnije rešenje.

– Cene energenata su počele da rastu te je Vlada da bi zaštitila kupce morala da posegne za merom zamrzavanja maloprodajnih cena naftnih derivata. Da smanji akcize država očigledno nije mogla jer nema drugi način da puni budžet. Može se reći da je ovo racionalno rešenje jer cena nafte sada raste međutim taj trend neće dugo potrajati. U jednom trenutku ona će početi da pada tako da ne treba očekivati da će zamrzavanje maksimalnih cena potrajati na “duže staze” – navodi naš sagovornik.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je juče da je razlog donošenja Uredbe o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata stalni rast njihovih cena u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cena ostalih vrsta roba i usluga.

– Na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svetskim berzama, očekuje se dalji rast cena nafte i naftnih derivata. Stoga je cilj ove uredbe, osim sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na tržištu u Srbiji – istakla je ministarka Matić. Ona je dodala da je u cilju sprečavanja eventualnih nestašica na tržištu, uredbom, koja će važiti 30 dana, definisano da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju te vrste goriva u količinama koje su manje od prosečnih za poslednjih godinu dana.

Raša Kojčić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike izjavio je da je Uredba doneta kako bi se zaštitili potrošači.

– Na ovaj način naši potrošači će biti zaštićeni, s obzirom na to da smo svedoci globalne ekonomske krize koja je i dovela do ovih poremećaja cena i sirove nafte, ali i svih energenata. Države u regionu poput Mađarske i Hrvatske takođe su pristupile određenim merama ograničavanja cena derivata, tako da je ovo logična reakcija kako bi se zaštitili domaći potrošači – rekao je Kojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari