"Lišeni smo novčanih sredstava potrebnih za ishranu životinja, a ne smemo ni da ih prodajemo": Država ostavila jug Srbije bez poljoprivrednih subvencija 1Foto: Pixabay/Kudybadorota (Ilustracija)

Iako je petnaestak uzgajivača autohtonih rasa domaćih životinja sa juga Srbije krajem prošle godine blagovremeno predalo zahteve za dobijanje subvencija niko od njih još uvek nije dobio tu državnu pomoć koja im sleduje, zbog čega su zapali u dugove a budućnost biznisa kojim se bave postala je neizvesna – kaže za Danas Nenad Ordić, uzgajivač autohtonih rasa životinja iz sela Preobraženje koje se nalazi u okolini Vranja.

Ordić koji na svom imanju gaji krave buše, karakačanske ovce, brdske konje, balkanske dugodlake koze, balkanske magarce, ovce vitoroge žuje i kokoške rase kosovski pevač prijavio se krajem prošle godine za subvencije koje država dodeljuje uzgajivačima autohtonih rasa domaćih životinja.

– Procedura je takva da je potrebno poslati zahtev za dobijanje subvencije u propisanom roku, što smo mi uzgajivači sa juga Srbije i učinili. Potom je nužno da nadležna inspekcija izvrši kontrolu na imanju uzgajivača, odnosno da se na terenu uveri da li on ispunjava uslove za dobijanje subvencije. Ako inspektor utvrdi da je zahtev validan stiče se uslov da dobijanje rešenja o dodeljivanju subvencije kako bi novac mogao da bude isplaćen. Ova inspekcija je trebalo da bude izvršena krajem prošle ili početkom ove godine. Problem je u tome što smo već ušli u osmi mesec 2022. a nijednom od uzgajivača sa područja juga Srbije, sem retkima za koje sumnjamo da su imali protekciju, kontrola životinja nije obavljena i samim tim subvencija još uvek nije dodeljena. Sa druge strane, prema informacijama koje imamo subvencije su isplaćene uzgajivačima sa područja centralne Srbije, primera radi Beograda, Požarevca, Valjeva, Kragujevca, Topole i tako dalje, ali istovremeno nadležni nisu našli za shodno da isto tako postupe kada je reč o nama uzgajivačima iz opština sa juga Srbije, odnosno u rubnih i najsiromašnijih delova naše zemlje. Po svemu sudeći razlog je taj što država nije obezbedila dovoljno sredstava za subvencije pa su one podeljene selektivno čime je počinjena diskriminacija nas uzgajivača sa juga gde ih nije dobio niko sem neznatnog broja onih koji su imali protekciju – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, to što još uvek nisu dobili subvencije se fatalno odražava na uzgajivače sa juga Srbije jer su u dugovima “do guše”.

– Lišeni smo novčanih sredstava potrebnih za ishranu životinja a sa druge strane ne smemo da ih prodajemo jer su propozicije takve da bi u tom slučaju izgubili pravo na dobijanje subvencije. Pre neki dan sam bio u Crnoj Travi u selu Obradovce i iskreno sam se potresao kada su mi dva fakultetski obrazovana momka kazala da su jedva kupili 150 bala sena da prehrane životinje. Neki uzgajivači koji su izostankom subvencije ostali bez potrebnih finansijskih sredstava prosto su prinuđeni da prodaju po neku od životinja u svom vlasništvu kako bi pribavili novac neophodan za ishranu drugih koje gaje. Jednostavno, mi smo u veoma nezavisnom položaju, odnosno na samoj ivici opstanka kada je reč o poslu kojim se bavimo. Takođe, značajnom genetičkom resursu Srbije kakav su autohtone rase domaćih životinja, zbog neodgovornog ponašanja nadležnih u državi, neminovno preti nestanak – ističe Ordić.

Naš sagovornik dodaje da su se on i drugi uzgajivači sa juga Srbije u više navrata obraćali nadležnima u Upravi za agrarna plaćanja i da je odgovor koji dobijaju samo taj da su “zahtevi u obradi”.

– Prosto je neverovatno da nadležni od decembra ne mogu da obrade naše zahteve te se stiče logičan zaključak da se po svemu sudeći ne radi ništa kako bi se problem sa kojim se suočavamo rešio na adekvatan način – kaže Ordić.

On navodi da je ukupno 1.800 uzgajivača autohtonih rasa domaćih životinja iz Srbije predalo zahteve za dobijanje subvencija a da je država za te svrhe izdvojila oko 250 miliona dinara.

– Od te sume ja bih za potrebe gajenja autohtonih rasa domaćih životinja na svom imanju trebalo da dobijem sumu od oko 700 hiljada dinara a otprilike toliko pojedinačno bi trebalo da dobiju i drugi uzgajivači sa juga zemlje – objašnjava Ordić.

Pre dva dana Danas je kontaktirao i nadležne u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kako bismo se informisali o tome što do isplate subvencija za uzgajivače na jugu Srbije još uvek nije došlo ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari