Srbija i Mađarska dogovorile izgradnju naftovoda za snabdevanje ruskim gasom 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Srbija i Mađarska dogovorile su izgradnju naftovoda koji bi omogućio da se Srbija snabdeva „jeftinijom naftom sa Urala priključenjem na naftovod Družba (Prijateljstvo)“.

Izgradnja naftovoda dogovorena je nakon što je Evropska unija uvela osmi paket sankcija Rusiji, kojim se ograničava uvoz ruske sirove nafte. Najviši srpski zvaničnici, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, optužili su Hrvatsku da je inicirala da Srbija ne bude izuzeta iz osmog paketa sankcija.

Vučić je rekao da Srbija zbog toga više ne smatra Hrvatsku pouzdanim snabdevačem, da će morati da diverzifikuje snabdevanje naftom i dodao da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o mogućnosti priključenja na naftovod „Družba“, kojim nafta iz Rusije preko Ukrajine stiže u Mađarsku.

Ruska nafta u Srbiju stiže preko Jadranskog naftvoda (JANAF).

Kako je na Tviteru napisao portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, Srbija zbog toga verovatno neće dobijati naftu preko Hrvatske u budućnosti.

„Trenutno se snabdevanje naftom uglavnom odvija preko naftovoda kroz Hrvatsku, ali je malo verovatno da će to biti moguće u budućnosti zbog sankcija koje su usvojene“, napisao je Kovač.

Mađarska, koja se takođe najvećim delom oslanja na rusku naftu i gas, podržala je poslednji paket sankcija Rusiji.

Južni krak naftovoda Družba, ide preko Ukrajine do Mađarske, kroz Slovačku i Češku, i glavni je izvor sirove nafte za tri zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari