Majdanpek: Od utorka posao će u javnim preduzećima dobiti 22 osobe koje se nalaze na evidenciji za nezaposlene 1Foto: J. B. K.

Programe kojima su za sprovođenje javnih radova ove godine konkurisala četiri opštinska javna preduzeća, odobrilo je Opštinsko veće Majdanpek. Ovogodišnji javni radovi startuju 1. februara, a na održavanju javnih površina i javne infrastrukture narednih 12 meseci biće angažovana 22 lica sa evidencije NSZ.

Kao i prošle i ove godine, javne radove sprovodiće četiri javna preduzeća, čiji je osnivač Opština Majdanpek. Kroz njih će narednih godinu dana, računajući od 1. februara, biti radno angažovana nezaposlena lica.

-Tri javna preduzeća iz Majdanpeka, JP Vodovod, JP za stambene usluge i JP za građevinsko zemljište i puteve angažovaće po pet lica, dok će JKP Donji Milanovac imati sedam. Oni će za poslove održavanja javnih površina i javne infrastrukture dobijati mesečnu naknadu od 30.000 dinara, što je za osam hiljada više nego što je to bilo u 2021. godini – rekla je za Danas pomoćnica predsednika opštine Majdanpek Mirjana Cakić Mladenović.

– Zahvaljujući javnim radovima mi ćemo kvalitetnije održavati javne površine jer će više ljudi biti angažovano na tim poslovima. Nama kao preduzeću koje je zaduženo za održavanje javnih površina, ne samo u Donjem Milanovcu, već i u pripadajućim selima više radnika omogućava bolju organizaciju posla i kvalitetnije obavljanje posla – kazao nam je direktor JKP Donji Milanovac Saša Librić.

U skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2022. godinu u opštini Majdanpek, javni radovi namenjeni su radnom angažovanju prvenstveno teže zapošljivih nezaposlenih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe.

Teže zapošljivim kategorijama pripadaju mladi do 30 godina starosti, žene, lica koja posao traže duže od 12 meseci, lica bez ili sa niskim kvalifikacijama, viškovi zaposlenih i radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći.

Nezaposleni iz kategorija teže zapošljivih treba da čine 30 odsto od ukupnog broja lica uključenih u program javnih radova.

Budžetom opštine Majdanpek ove godine je za javne radove predviđeno 12 miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari