Dragana Sotirovskifoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Grad Niš izdvojiće ove godine sedam miliona dinara za javne radove, a niška opština Pantelej će za tu namenu izdvojiti milion dinara, rečeno je danas u niškoj Gradskoj kući prilikom potpisivanja ugovora o sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da će sedam miliona dinara omogućiti četvormesečno zapošljavanje 35 radnika.

„Videćemo koje gradsko javno komunalno preduzeće i za koje poslove će angažovati te ljude koje će grad plaćati 30.000 dinara mesečno. Prošle godine su dobijali 22.000 dinara mesečno, a na naš predlog taj iznos je povećan“, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, iz budžeta grada godine biće izdvojen ukupno 21 milion dinara za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva, pre svega za stručnu praksu i samozapošljavanje.

Ona je kazala da je različitim merama grad smanjio broj nezaposlenih na „istorijski minimum“, a to je u ovom trenutku nešto ispod 20.000 ljudi.

„Cilj nam je da broj nezaposlenih smanjimo na ispod 15.000 i mislim da je to realno“, rekla je Sotirovski.

Direktor niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić je istakao da je broj nezaposlenih u Nišu u poslednjih deset godina prepolovljen.

Matić je rekao da se očekuje da već u maju broj nezaposlenih u Nišu bude manji od 19.000.

„Među poslodavcima vlada veliko interesovanje za aktivne mere zapošljavanja koje su ove godine krenule 20. februara“, naglasio je Matić.

Predsednica Gradske opštine Pantelej Nataša Stanković najavila je da će ta opština ove godine osim milion dinara za javne radove, izdvojiti i milion i po dinara za samozašljavanje, a NSZ će aktivne mere zapošljavanja u Panteleju pomoći sa milion dinara.

Taj novac, dodala je Stanković, biće dovoljan za zapošljavanje 21 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari