Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju podatke o životinjama 1Foto: Jovana Diković

U skladu sa Zakonom o veterinarstvu, sva gazdinstva na kojima se nalaze životinje, privremeno ili trajno, moraju biti registrovana u Centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pozvalo je poljoprivredna gazdinstva da ažuriraju podatke o životinjama zbog ostvarivanja prava na subvencije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, svako gazdinstvo pri registraciji dobija svoj jedinstveni dvanaestocifreni identifikacioni broj – HID broj.

Pod jednim HID brojem vode se podaci o svim obeleženim životinjama na gazdinstvu, a u slučaju da se životinje nalaze na različitim mestima gazdinstvo može imati više HID-ova.

Osnovni razlog za registraciju gazdinstva je praćenje kretanja životinja, sprečavanje širenja zaraznih bolesti, kao i regulisanje prometa i proizvodnje mesa i mleka, kažu nadležni.

– U procesu uvođenja eAgrara važno je istaći da će se prilikom ostvarivanja prava na subvencije priznavati stanje koje se vodi u zvaničnoj bazi podataka Uprave za veterinu, kada su u pitanju životinje, te je iste potrebno od strane vlasnika proveriti i ažurirati u saradnji sa veterinarskim stanicama na toj teritoriji – saopštili su nadležni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari