Majdanpek: Uskoro konkursi za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji 1Foto: N. K.

U ovogodišnjem budžetu opštine Majdanpek opredeljeno je 63 miliona dinara za sprovođenje mera predviđenih Programom podsticaja poljoprivrednoj politici i politici ruralnog razvoja u 2023. godini. U skladu sa interesovanjem poljoprivrednika minulih godina, najviše sredstava, 50 miliona dinara, opredeljeno je za nabavku steonih junica.

Prema podacima iz Programa podsticaja poljoprivrednoj politici i politici ruralnog razvoja u 2023. godini, u majdanpečkoj opštini je od evidentiranih 2.196 poljoprivrednih gazdinstava (41 je bez zemljišta) u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju je upisano 1.179 gazdinstava pri čemu 892 imaju status aktivnog, a 287 satus pasivnog.

Poljoprivredna proizvodnja, navode nadležni, obavlja se na relativno velikom broju usitnjenih poljoprivrednih gazdinstava/porodičnim farmama koja poseduju manji broj grla stoke, neadekvatne proizvodne i smeštajni objekte, zastarelu poljoprivrednu mehanizaciju i uz slabu primenu savremenih tehnoloških rešenja.

Kako bi se to promenilo, godinama se u opštinskom budžetu opredeljuju sredstva za primenu mera podsticaja poljoprivrednoj politici i politici ruralnog razvoja.

Za sprovođenje ovogodišnjeg Programa podsticaja poljoprivrednoj politici i politici ruralnog razvoja budžetom opštine Majdanpek za 2023. godinu predviđeno je 63 miliona dinara, saznaje Danas od Mirjane Cakić Mladenović, šefice Odeljenja za privredu i javne delatnosti Opštinske uprave Majdanpek.

– Predviđene su mere direktnih plaćanja za regres za veštačko osemenjavanje, za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i to će biti dva konkursa za nabavku nove opreme i raspodelu grla steonih junica. Takođe, opredeljena su sredstva za ulaganja u infratsrukturu za ruralni turizam za šta je prošle godine vladalo veliko interesovanje, kao i mere podsticaja odgajivačkih programa – kaže Mirjana Cakić Mladenović.

Prema njenim rečima dva miliona dinara namenjeno je za regres za reproduktivni material, a šest miliona dinara za refundiranje troškova za nabavku nove opreme.

Najviše sredstava, 50 miliona dinara, je u skladu sa interesovanjem, planirano za nabavku steonih junica.

Kako se navodi u Programu, tokom 2023. realizovaće se nabavka i raspodela 133 grla priplodnih junica simentalske rase starosti do 28 meseci, minimum četiri meseca steonosti u momentu isporuke i 400 kilograma težine, za 51 registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a raspodela će biti dva do pet grla po gazdinstvu prema zaključku Opštinskog veća opštine Majdanpek.

– Za realizaciju programa poljoprivrednih udruženja planirano je 1,44 miliona dinara, za ruralni turizam odnosno za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljopribrednim aktivnostima 2,3 miliona dinara, a za podsticaje za sprovođenje odgajivačkih programa 400.000 dinara – objašnjava Mirjana Cakić Mladenović.

Konkursi za predviđene podsticaje biće uskoro raspisani i trajaće do 31. oktobra ili do utroška predviđenih sredstava za ove namene.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari