Majdanpek: Za javne radove 13 miliona dinara 1Majdanpek /Foto: J. B. K.

Rok za podnošenje prijava za javne radove u 2023. godini za koje je lokalna samouprava u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja opštine Majdanpek za period 2023 – 2025. godina raspisala javni poziv, ističe u četvrtak, 2. februara. Kroz javne radove posao bi trebalo da dobije 26 lica iz kategorije teže zapošljivih, koja bi bila angažovana u lokalnim komunalnim preduzećima.

U toku je podnošenje prijava za sprovođenje javnih radova u 2023. namenjenih radnom angažovanju prvenstveno teže zapošljivih nezaposlenih lica i nezaposlenih u stanju socijalne potrebe, radi očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i radi ostvarivanja određenog društvenog interesa, pojašnjavaju nadležni u opštini Majdanpek.

Izvođač javnih radova, u ovom slučaju to su kao i prošle godine, opštinska komunalna preduzeća, treba da ispuni određeni uslov propisan javnim pozivom.

Uslov je da u ukupnom broju nezaposlenih lica uključenih u program javnih radova ima najmanje 30 odsto nezaposlenih lica, po pojedinačnoj prijavi, koja pripadaju kategorijama teže zapošljivih.

-Reč je o mladima do 30 godina starosti, ženama, licima koja posao traže duže od 12 meseci, licima bez ili sa niskim kvalifikacijama, viškovima zaposlenih i radno sposobnim korisnicima novčane socijalne pomoći – kažu nadležni.

Prema rečima Mirjane Cakić Mladenović iz opštinskog Odeljenja za privredu i javne delatnosti, putem javnih radova posao bi trebalo da dobije 26 lica iz kategorije teže zapošljivih.

Kako se čulo na sednici Opštinskog veća Majdanpek, prilikom donošenja odluke o raspisivanju poziva za ovogodišnje javne radove, pet lica biće angažovano u Preduzeću za puteve, sedam u JKP “Donji Milanovac”, sedam u JP za stambene usluge i sedam u majdanpečkom „Vodovodu“ od kojih će dva radnika biti angažovana samo na dva meseca, za potrebe zamene cevovoda.

Njihova mesečna naknada, takođe prema odluci opštinskih većanika, biće 40.000 dinara mesečno, što je za deset hiljada dinara više nego prošle godine.

-Za javne radove je u budžetu Opštine Majdanpek za 2023. godinu opredeljeno 13 miliona dinara, ali će tačan iznos biti poznat kada se poziv okonča – kazala nam je Mirjana Cakić Mladenović.

Maksimalna dužina trajanja javnog rada je 12 meseci, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima.

Tokom prošle godine kroz program javnih radova u četiri javna preduzeća, čiji je osnivač Opština Majdanpek, bilo je angažovano 22 lica sa evidencije nezaposlenih.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari