Male hidroelektrane, ubice reka ili ciljano oklevetani projekat?

Ostavite komentar


  1. Nemogu da verujem da MHE mogu da zagadjuju i devastiraju okolinu. Naprotiv ta jezera sutra mogu biti puno bogatija riom nego danasnji potoci koji mislim da nemaju nikakve ribe. Ovde se radi o inatu prema investitorima koji ce“ zaradjivati velike pare „. Zivim u Ceskoj koja uz pomoc fondova EU gradi mala jezera i ribnjake na svakom koraku i bili bi srecni da imaju planine i reke kao mi. Sta cete sutra reci kaka se pocnu graditi solarne elektane opet cete smisliti neke gluposti Vi ste stvarno postali jedna nezadovoljna zemlja i hocete leba bez motike svi ste se nabili i BGD i samo demonstrirate mislite da ce Vam neko doneti blagostanje bez rada.

      1. Ovde se ne radi o MHE koje inaju akumulaciju iznad brane-ustave. Te HE su jako skupe i zahtevne za izgradnju pa nisu interesantne za tzv “investitore”. Radi se o MHE koje vodu uzimaju putem “tirolskog vodozahvata” tj odredjenu količinu reke ubacuju u cev koju vode (zbog visinske razlike) obično nekoliko km do turbine. U tome i jeste problem jer u vreme niskih vodostaja uzimaju veliki deo vode iz potoka-reke (neretko i celokupnu količinu) i ns taj način vodeno korito id vodizahvata do turbine ostavlhaju potpuno bez vode. Obidjite keti nekoliko MHE pa ćete videti pravo stanje. To nije šteta, to je KATASTROFA. Odušite potpuno korito reke , sav živi svet ugine… pisle par meseci kada vodostaj poraste propustite višak vode ponovo u korito i… gle čuda, preko noći sve ponovo oživi kao da ništa nije bilo , vaskrsne kao ptica Feniks . Razmislite….

        1. Bravo na pojasnjenju. Korita su suva u vecem delu,ko ne veruje nek se potrudi i licno obidje

          1. Ma dobro je da Vas neko i uopšte pita i daje Vam prostora u medijima i društvenim mrežama. Ne potcenjujem svako suvislo mišljenje i ovo Vam pišem da pojasnim da sve ovo nije ujudurma lokalnih moćnika, političkih stranaka i „Zelenih“ koji bi poput Majka Luda (Ludistički pokret) da lome fabričke mašine i postrojenja da bi se više radnika zapošljavalo. Hajdemo molim Vas Šta ste uradili u razvijanju seoskog turizma naistoj toj Staroj Planini, gde je branje šumskog voća, tartufa, pečurki i lekovitog bilja. Izgradnja skijališta na Staroj Planini je prepuno političkih afera i finansijskih maliverzacija. Zašto se ne završi veliki hotelski (Miloševićev) na Crnom Vrhu u kome bi cvetao elitni turizam i zaposlio veliki broj lokalnog stanovništva?
            Nego, nije bilo uvek tako.
            1957.godine je uvek srpski i nikada albanski Ibarski Kolašin pripojen autonomno oblasti KiM samo radi izgradnje nasipne brane na Ibru i Jezera i hidroelktrane Gazivode. U prethodnom postu sam opisao kolika je šteta naneta Srbiji i Srbima.
            @ Aleksandar parafrazira Zmaja i ja ću: na KiM gde god vidiš srpska sela i Srpske crkve ti termoelektrane i akumulaciona Jezera izgradi… Pored pomenutog Jezera Gazivode podignuta je akumulacija tik uz manastir Gračanicu.
            Radonjićko Jezero, Batlavsko Jezero i Jezero nastalo izgradnjom brane Rzav u Albaniji su izgradnjom raselili preko 80.000 Srba i poremetiti etnički sastav pokrajine u korist Albanaca. Termoelektrane Obilić i površinski kopovi se nalaze u kraju isključivo naseljenim Srbima i prouzrokovalo velika iseljavanja dok albanska Drenica sa više i kaloričnijem ugljom je netaknuta.

    1. Pre ce biti da se radi o inatu prema kriminalcima, jer da se malo bolje raspitate, ta struja svakako ne ostaje u Srbiji vec se salje za Italiju koji je dalje izvoze po mnogo skupljim tarifama kao „zelenu struju“. To je pravi problem sto je „vlast“ rasprodala sve sto moze od ljudskih pa do prirodnih resursa, al ne za nacionalni vec za samo svoj licni interes. Eno pratite Tomu kako sa kinezima valja zlato kao da mu je licna dedovina…

      1. Ko jw izdao dozvolu za izgradnju MHE? Koje strucno telo je konsultovano pre izgradnje MHE? Da li su MHE „divlja gradnja“?

    2. Roko, praviti jezera umesto potoka je nesto sto potpuno menja faunu u vodenim ekosistemima.i poprilicno je narusavanje prirodnih poredaka. Opet, bilo bi divno kada bi oni pravili jezera..problem je sto oni vodu strpaju u cev i tako je sprovode kilometrima, tako da je niko okolo nece ni videti.
      U mnogim drzavama Evrope, pogotovo onim koje su u predelu ispod Alpa, ima mnogo vise vode pa je zgodno i koristiti je u pribranskim MHE.
      Ne bi bilo lose da pogledate slike, a jos bolje da odete na mesta gde su te MHE derivacionog tipa vec napravljeneu nasoj drzavi i da ih uporedite sa onim sto ste videli u Evropi. Ako ste stvarno realan covek, shvaticete sto sam odgovorila na Vas komentar.I videcete da ono sto vazi za Evropu ne vazi i za nasu zemlju.

    3. Roko, praviti jezera umesto potoka je nesto sto potpuno menja faunu u vodenim ekosistemima.i poprilicno je narusavanje prirodnih poredaka. Opet, bilo bi divno kada bi oni pravili jezera..problem je sto oni vodu strpaju u cev i tako je sprovode kilometrima, tako da je niko okolo nece ni videti.
      U mnogim drzavama Evrope, pogotovo onim koje su u predelu ispod Alpa, ima mnogo vise vode pa je zgodno i koristiti je u pribranskim MHE.
      Ne bi bilo lose da pogledate slike, a jos bolje da odete na mesta gde su te MHE derivacionog tipa vec napravljeneu nasoj drzavi i da ih uporedite sa onim sto ste videli u Evropi. Ako ste stvarno realan covek, shvaticete sto sam odgovorila na Vas komentar.I videcete da ono sto vazi za Evropu ne vazi i za nasu zemlju.

    4. Za solarne elektrane postoje kvote koje su odavno dostignute, pa nema feed-in stimulacije za nove proizvođače struje iz ove vrste OIE. Isto važi i za elektrane na vetar. MHE su idealne za današnjeg srpskog „biznismena“ jer se grade brzo i lako, ne zahtevaju velika ulaganja i teško se kontrolišu jer su uglavnom na nepristupačnom terenu.

      Vaša teza o demonstrantima koji hoće „leba bez motike“ je prazna priča jer ne poznajete nikoga od nas, a držite lekcije.

    5. Gospodine, stvarno ne znate o cemu pisete. Malo istrazujte, googlajte, vidite razlike izmedju razlicitih tipova MHE, reka na kojima se grade, imate i slike pre i posle MHE, bice vam jasnije kakvo je to zlo.Pozdrav. Ne za MHE!

    6. Niste strucni. A ako zelite da odgovorno komentarisete ovu bitnu temu, obratite se hidrogeolozima i sumarskim inzenjerima. Ovo nije pitanje politike ili kampanje jer to dodje i prodje, a priroda treba da ostane i posle nas ..

  2. Imamo ovde problem licemerja. Reke su u Srbiji odavno postale kanalizacioni kolektori. Industrijska, stambena kanalizacija, pesticidi, deterdzenti, kese, plastika, gume, konzerve, flase… i sve su to garnirali ovi sto im sad mini elektrane smetaju! Dolaze do tih reka kolima da rostiljaju, ostavljaju djubre, peru kola samponom, prospu i ulje….i sad rone krokodilske suze nad ekologijom!

  3. Nekada je kavijar iz Kladova bio vrhunski delikates, čak se služio na Titaniku…Ali kad je izgrađena HE Đerdap morunama je preprečen put iz Crnog mora u Dunav (naš deo), pa danas više nemamo ni morune ni njihovu ikru od koje smo ne toliko davno pravili specijalitet za koji su se svi otimali… Koliko će tek mini HE, izgrađene na svakom potoku i na svakoj rečici, onemogućiti migraciju i mrešćenje riba i kolike će posledice ostaviti ne želim ni da zamislim (ali znam)… DRAGI INVESTITORI ako želite da proizvodite el energiju na čist i obnovljiv način uložite u solarne panele i vetrenjače, a naše reke, rečice i potoke (i ceo ekosistem koji živi u njima i od njih) ostavite na miru!!!

    1. I opet će neko da protestuje. Izgradnja vetro-elektrana je skupa i kratkoročno neisplativa a solarne elektrane potpuno nerentabilne jer foto ćelije koje se prave od otrovnih i kancerogenih materija veoma skupe i imaju ograničen vek trajanja. Što se tiče ekologije obe su veoma pogubne za životnu sredinu jer zahvataju ogromne površine koje su potpuno ogoljene da se ne bi smanjila brzina vetra ili zaklanjala sunce panelima sa foto ćelijama. Gde je tu dekan Šumarskog Fakulteta da izračuna koja bi šteta za floru i faunu bila kada bi se ogolilo na hiljade hektara plodnog ili šumovitog zemljišta. Koliki je uticaj solarnih panela na refleksiju sunca i promenu mikro klime i lično mislim da se na Šumarskog Fakultetu uče studenti kako da se pošumljavaju površine a ne da se krče zbog proizvodnje minimalne količine električne energije. Sa termoelktranama je još veća katastrofa (dekan predlaže termoelektrane koje se pokreću bio masom i sašušenih debala iz šuma i ako je to sasušeno drveće fantastičan izvor staništa i hrane za mnogi insekte, životinje i ptice i na kraju i za same šume, a nepregledni hektari bio mase a o ogromnim zagađenjima otrovni i kancerogenih dimom, da ne govorimo) i što je najvažnije mi takvu „Zelenu električnu energiju“ moramo proizvoditi u najmanje 35% ili uvoziti po veoma skupo ceni.
      Možda one države koje ne mogu proizvoditi električnu energiju iz hidrocentrala malih ili velikih (npr. R. Kosovo koja proizvodi električnu energiju sa hidroelektrane Gazivode, Žur i u Radavcu tj. na glavi Belog Drima, odnosno, zanemarljiv malu količinu struje koju mora uvoziti upravo od nas i na to nisu lupili taksu od 100 %) upravo finansiraju anti – MNE Lobi, jer npr. znate li ko je najveći protivnik proizvodnje duvana upravo narko karteli i zagovornici legalizacije upotrebe kanabisa.
      Već sam pisao o maloj hidrocentrala u Radavcu kraj moje Peći koju je moj pradeda izgradio koristi pad od svega tridesetak metara (koliki je i prelepi vodopad) i koji nesmetano u svoj svoj lepoti teče paralelno sa cevovodom od nekih 150-200 metara i vraća se u reku nekih 300 metara od izvorišta odnosno vodopada. U tih trista metara reke nema riba već se one naprotiv skupljaju na izlasku vode iz turbina jer je bogatija kiseonikom od one vode koji proizvodi vodopad. Da napomenem da je ta MNE proizvodi a el. energiju za potrebe moje Peći koja je tada imala oko trideset hiljada stanovnika sa bioskopom (takođe u vlasništvu moje porodice) i prelepim hotelom „Korzo“ u vlasništvu Markovića.
      Paušalno govoriti o dva kilometra cevi po MNE je obično spinovanje i zaobilaženja činjenice da se koristi višak vode a da reka paralelno teče (znači da su nepotrebni riblje staze) Nego je stvaran problem u tome što je to najisplativiji posao do koga lokalno stanovništvo ne može doći i što zapošljava najviše desetak ljudi po elektrani (potrebno je dvadesetčetvoro časovno dežurstvo zbog intervencije kada padne sistem) a inače je sva Električni energija umrežena u EPS samo se meri proizvodnja radi naplate i eventualno izvoza ili kompezacije uvezene „Ekološke električne energije“ koju sve dok ne dostignemo tih famoznih 35% ukupne proizveden El. Energije čiji se limit stalno povećava izgradnjom termoelektrana ili čak po najavi Vučića i nuklerkama. Koliko je zavisti i zlobe u svemu ovome je i insistiranje R. Kosova na Jezru Gazivode koju su Srbi na srpskoj teritoriji izgradili i potopili srpske crkve i srpska sela i proterali preko trideset hiljada Srba da bi se napajali Albanci u Prištini, Lipljan i Uroševacu, navodnjavala Kosovska Dolina naseljena isključivo Albancima i hladile Termoelektrane Obilić koji strujom snabdevaju većinom Albance sa KiM. Zlobno je i pakosno što BiH nikako ne pristaje na demarkaciju granice sa Srbijom i kompezaciji malenog džepa kod Bačevca omogućili Srbiji još jednu ili dve hidrocentrale na Drini.
      P. S. Molba i onim koji su za i onima protiv MNE da se tačno objavi dužina cevovoda predviđenih MNE i dužina prirodnog toka reka koje teku paralelno sa cevovodima.

  4. Ako institucije zaduzene za razvoj ovakvih projekata pocnu zbog nekakvog novca I opravdavanja svrhe postojanja pocnu da ponasaju kao u J.J.Zmaj pesmi,gde good nadzes dobro mesto tu drvo posadi,onda Neko mora da ih prizove pameti, makar to ponekad bilo I polupismeno.Sve sto leti ne jede se.⛔♿

  5. Podrzavam strucnjake i komentatore koji tvrde da izgradnja MHE ima poguban uticaj na ZS, ma koliko se u stancovanim studijama o proceni uticaja dokazivalo suprotno. Ako ovde ima politizacije ona se desila ranije, kada je jedan uski lobi dobio politicku podrsku za gradnju MHE. Sve posle toga bila je cista tehnika, da se politicka odluka operacionalizuje i provuce kroz nadlezne organe, p

  6. Današnji slučaj sa rekom Resavom koja raste iz časa u čas, kada „investitor“ nije mogao da otvori branu zbog neispravnih ustava pa je razbio betonski zid i cev da bi voda mogla da otiče, rečito govori koliko su MHE škodljive.

    Voda počinje da se preliva preko brane, ugroženo je selo koje se nalazi nizvodno od reke, a „riblja staza“ je potpuno prazna.

    Nikakva opravdanja za MHE nemaju smisla, osim za one koji će od njih imati finansijsku korist.

  7. Treba samo uraditi studiju o trenutno izgradjenim MHE. Tu bi se jasno videli pogubni efekti po prirodu I ljude zarad minimalne energetske koristi. Tu onda prestaje svako palamudjenje ovih sicardzija koji tvrde da bi ribe bolje zivele I disale I da stite prirodu ovakvim delovanjem.

  8. „Kad bi se izgradile sve planirane male hidroelektrane u Srbiji one bi obezbedile svega 3,5 odsto struje“. Po katastru MHE ukupna snaga svih MHE je 482MW, a godišnja proizvodnja 7326MW (po EPS-u). Tako da dolazimo do 482:7326*100%=6,6%. Uz dužno poštovanje, ali dekan Ristić nije u pravu.

    1. Uz dužno poštovanje, proizvodnja i instalisana snaga nisu isto. Snaga u proizvodnji je uvek manja od instalisane snage, pa je tako i proizvedena energija uvek manja od pretpostavljene maksimalne količine kWh. Uzgred, mešate snagu (MW) i proizvedenu energiju (MWh), što su potpuno različite stvari. To nije baš tako jednostavna aritmetika. Dekan je u pravu. Zbog toga je dekan, a ne obruto.

  9. Podržavam stručnjake i komentatore koji su protiv izgradnje MHE jer njihova izgradnja ima poguban uticaj na ŽS. Ako u celoj stvari ima politike, ona se dešava na terenu izbora investitora. Javni otpor građana izgradnji MHE javio se kada je prepoznato da se zaštita ŽS ne obezbeđuje čak i kada se izgradnja vrši u skladu sa propisima, jer je važeća legislativa manjkava, a studije o proceni uticaja na ŽS se izađuju neprofesionalno. Da bi se vršilo pravilno upoređivanje sa drugim zemljama veoma je važno prethodno upoređivanje minimalnih kapaciteta i morfologije vodotokova na kojima se MHE mogu postaviti. Austrija i Slovenija su alpske zemlje bogate vodotokovima, a Srbija je naprotiv siromašna, te nije moguće blanko upoređivanje bez ulaženja u detalje. Obezbeđivanje biološkog minimuma na vodotoku bogatom vodom nije sporno čak i kada se pretežan deo toka izdvoji i skrene u napojni vod MHE, jer u koritu ostane dovoljno vode za živi svet. Isto postupanje sa siromašnim vodotokom, kakvi su većinom u Srbiji, ostavlja živi svet u koritu bez realnih šansi za preživljavanje, a stanovnike duž vodotoka bez vode za zalivanje, napajanje stoke, mlevenje žita i sl. Uticaj izgradnje MHE na turističku atraktivnost vodotokova je takođe poguban. Ako postoji politička volja problem koji je nastao može se lako rešiti popravljanjem relevantnih propisa i preispitivanjem procena uticaja na ŽS za projekte koji su već raspodeljeni, pa čak i za izgrađene MHE. Za sada ne izgleda da će se išta desiti jer su investitori uglavnom iz krugova bliskih vlastima. Dok se situacija ne popravi javni bojkot izgradnje MHE je patriotski i humani čin.

  10. Dragi gospodine na reci Prištavici Zlatiborski okrug koja se uliva u Veliki Rzav izgrađena je jedna takva elektrana sa malim vodozahvatom (jezerom) ribljom stazom i sve po zakonu ALI ta riblja staza nesluži ničemu jer njom nije prošla nijedna riba niti će proći jer ispod jezera u bivšem koritu reke u dužini od oko 2 km nema nijedna riba. Od reke je ostao samo jedan mali potočiću kom nem ni žaba. A bila je jedna divna reka puna potočne pastrmke i lipljana savršeno čista mogli ste da pijete vodu iz nje, reke sa čistim obalama bez plastičnih kesa i flaša. Kao mali pecao sam na toj reci i imam lepe uspimene a tu sad nevolim da prođem i da vidim to mrtvo korito koje je nekad bilo puno ribe. Koliko god to dalo stuje nevredi tog uništenja prirode.

  11. interesantno da recimo iz vecine jezera istice ogromna kolicina vode a da ni na jednom nema tih ityekako racionalnih elektrana..o cemu se tu radi.. drugo ..dovod vode od vestackih jezera do prerade je uglavnom sa dovoljnim padom i romerom a vrlo malo se koristi ta gotova infrastruktura..svaki javni vodovod moze proizvesti sebi za svoje potrebe struju,tj razmeniti sa eps-om..ulaganja nisu veca od od 150 do 200 hilj eura a efekti da se pare vracaju za max 10 g..ne znam dali vlasnici mini centrala treba da otkupe i levu idesnu obalu u nekom pojasu pa da steknu uslove za eksplataciju..inace ostecuju one kroz ciju zemlju prolaze ti potoci i recice..jedino osmisljenom strategijom uz postovanje eko sistema i privatnog vlasnistva da se dozvole izdaju..

  12. TAČNO. MANJE ZAGAĐUJU OKOLINU. ALI, PROBLEM JE ŠTO JE DRASTIČNO MENJAJU: PITAO BIH BILO KOGA OD INVESTITORA JEDNU STVAR: KAKO VODA STIGNE NA VRH BRDA? KADA BUDU NAUČILI, SHVATIĆE KAKO ĆE SVA TA NJIHOVA KOPANJA UTICATI NA PODZEMNE VODOTOKOVE. DRUGO: AKO DEKAN ŠUMARSKOG FAULTETA (KOJI NIJE JEDINI) NIJE STRUKA, KO JE ONDA? TRGOVAC,MOŽDA? ILI KUM? ILI TAŠTA NEKOG POZNATOG SRBINA? KO JE OD TIH INVESTITORA PRE BILO ČEGA PROŠETAO PO TERENU, MEĐU STANOVNIKE KOJI TU VODU KORISTE GENERACIJAMA? ZA NAPAJANJE STOKE, NAVODNJAVANJE, PRANJE, PIĆE… PA SVI IZVORI SA PIROTSKE STRANE STARE PLANINE DOBIJAJU VODU, IZMEĐU OSTALOG, I IZ REKA SA ONE STRANE ISTE! KADA POREMETITE PODZEMNE VODE, NEMINOVNO SLEDI PRESUŠIVANJE MNOGIH IZVORA, BUNARA, SUŠENJE ŠUMA U NEPOSREDNOJ OKOLINI ALI I ŠIRE. SAMIM TIM I SMANJENJE, ILI ČAK NESTANAK MNOGIH BILJNIH I ŽIVOTINJSKIH VRSTA. E, PA GOSPODO. ZA OVAKVE ZAKLJUČKE I NE TREBA NEKA STRUKA. ZA VAŠE TVRDNJE, I TE KAKO TREBA. VIDEO BIH VAS, KADA BI EPS (DRŽAVA) UKINULA POVLASTICE ZA, MAKAR, STRUJU IZ DERIVACIONIH MHE. POBEGLI BI STE GLAVOM BEZ OBZIRA.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.