Mali: Budžet zdrav temelj za unapređenje društva 1Foto: BeoInfo

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da predloženi budžet za 2019. godinu i set reformskih zakona predstavljaju zdrave temelje za dalje unapređenje svih oblasti društva, što će za rezultat imati ono što je najvažnije za građane Srbije – dalje podizanje životnog standarda, povećanje investicionih aktivnosti i smanjenje nezaposlenosti.

Mali je, obrazlažući poslanicima Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, rekao da je „potpuno uravnotežen“ i da su predviđeni ukupni prihodi u iznosu od 1.246,2 milijardi dinara, rashodi 1.269,1 milijardu dinara, a deficit 22,9 milijardi dinara. Karakteriše ga socijalni aspekt koji je vezan za povećanje životnog standarda, koji prati povećanje plata i penzija, rekao je Mali.

On je naveo da su budžetom predviđena rekordna izdvajanja za kapitalne investicije koje bi trebalo dalje da podstaknu rast BDP. Mali je rekao da je projekcija prihoda budžeta konzervativna, da je projektovan realan rast BDP od od 3,5 odsto i prosečna inflacija od 2,3 odsto.

Već treću godinu zaredom budžet Srbije završava suficitom, naglasio je Mali, navodeći da se, prema dosadašnjim kretanjima, procenjuje da će 2018. godina biti završena sa suficitom od 28 milijardi dinara.

„Fiskalnom konsolidacijom je obezbeđeno da se i dalje smanjuje udeo javnog duga u BDP, sa sadašnjih 56,6 odsto na ispod 50 odsto u narednoj godini“, rekao je Mali.

Ministar finansija istakao je i da su predloženim budžetom za 2019. godinu planirane veće plate u javnom sektoru i penzije. On je rekao da je u budžetu za 2019. godinu za penzije opredeljeno 181,4 milijarde dinara, kao i da će za penzije izdvajanja iz budžeta i PIO fonda biti veća za 35 milijardi dinara, nego u 2018. godini.

Mali je rekao da će povećanje plata u javnom sektoru od 1. janura iduće godine biti od sedam do 12 odsto, tako da će ukupan fond za plate u 2019. godini iznositi 501,7 milijardi, što je 33 milijarde više nego ove godine.

Budžetom za iduću godinu predviđeno je i da se za kapitalne investicije izdvoji ukupno 220 milijardi dinara, što je 30 odsto više nego ove godine, naveo je Mali i dodao da će taj novac biti korišćen za izgradnju putne i železničke infrastrukture, kao i za ulaganja u tehnološke parkove i zdravstvene ustanove.

Poresko opterećenje zarada na teret poslodavaca biće smanjeno sa 63 na 62 odsto, zbog čega će budžetski prihodi biti manji za 12 milijardi dinara, objacnio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari