Mali: Danas ističe rok za prijavu za subvencije za uvođenje novog modela fiskalizacije 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je danas poslednji dan za prijavu poreskih obveznika za subvencije koje država obezbeđuje za prelazak na novi model fiskalizacije i pozvao sve koji to nisu učinili da se prijave za taj vid podrške.

„Država daje 100 evra po lokaciji i 100 evra po fiskalnom uređaju, a troškovi se time u potpunosti pokrivaju. Poslednji dan prijave za subvencije je danas“, kazao je Mali na TV Prva, objavilo je ministarstvo.

Naveo je i da se od ponedeljka do petka prošle nedelje za subvencije prijavilo 20.000 fiskalnih obveznika, a tokom vikenda još toliko.

„Do sada imamo ukupno 130.000 prijavljenih obveznika za lokacije, a oko 120.000 njih za subvencije“, rekao je on.

Mali je zamolio sve obveznike fiskalizacije da ne čekaju poslednji trenutak za prelazak na novi sistem.

„Već imamo 120 raznih rešenja za fiskalizaciju. Dakle, ne čekajte 1. maj, neće biti produženja roka. Hoću da kažem da ako neko treba da instalira novi sistem, neće imati dovoljno vremena ako čeka poslednji trenutak“, upozorio je ministar.

Govoreći o novčanoj pomoći države za mlade, Mali je naveo da se za novčanu podršku države od 100 evra ukupno prijavilo 1.019.796 mladih, a isplata počinje već sutra, uplatom na račune 300.000 građana. Ispalta pomoći mladima će trajati i 2. i 3. februara.

Кako je precizirao, prvog dana isplate, pomoć od 100 evra, odnosno u dinarskoj protivvrednosti 11.758,56 dinara, biće uplaćeno na račune oko 300.000 građana, drugog dana na račune još oko 350.000 njih, a trećeg dana novac može očekivati ostatak prijavljenih.

Za tu meru pomoći država je izdvojila oko 12 milijardi dinara.

Mali je kazao i da je dan pre početka prijave za 100 evra, isplaćeno 10.000 dinara svim zdravstvenim radnicima, a 10. februara će biti uplaćeno i po 20.000 dinara penzionerima.

Prema njegovim rečima, javne finansije Srbije su stabilne i dodao da država trenutno na računu ima 146,3 milijardi dinara.

Mali je podsetio da je u poslednje dve godine država izdvojila 8,7 milijardi evra za pomoć privredi i građanima, što čini gotovo 18 odsto BDP-a.

Ministar finansija smatra i da nije tačno ono što pojedini govore da država deli novac „šakom i kapom“, jer pomoć dobijaju samo oni koji se za nju prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari