Mali: Do sada sertifikovano 109 fiskalnih uređaja, još deset dana za prijavu za subvencije 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i direktorka Poreske uprave  Dragana Marković održali su danas sastanak sa proizvođačima hardverskih i softverskih uređaja koji su prilagođeni novom modelu elektronske fiskalizacije u Srbiji, posle čega su proizvođači imali priliku da predstave svoje uređaje.

Mali je rekao da je do sada sertifikovano 109 uređaja za e-fiskalizaciju.

On je objasnio da će svi privredni subjekti na koje se odnosi novi model fiskalizacije morati da prilagode postojeći fiskalni uređaj tehničkim zahtevima novog modela ili da nabave novi uređaj, i napomenuo da osim kase, mogu da se koriste računari, tableti, mobilni telefoni…“

„Pozivam sve obveznike novog sistema fiskalizacije da se što pre prijave za subvencije koje država daje. U ovom trenutku 104.000 privrednih subjekata je prijavilo lokacije, a do sada smo isplatili oko 84.000 subvencija. Subvencije podrazumevaju 100 evra po fiskalnom uređaju i još 100 evra po prodajnom mestu. Rok za prijavu za subvencije ističe 31. januara, što znači da je za to ostalo još deset dana“, rekao je Mali.

Naveo je da je 30. april 2022. godine krajnji rok u kome privreda treba da pređe na novi model fiskalizacije i naglasio da obveznici fiskalizacije ne treba da čekaju kraj roka, odnosno da se priključe na sistem u aprilu, jer to može stvoriti veliki pritisak na proizvođače, koji će tada imati manje vremena da svima instaliraju kase.

Кako je objasnio, za građane je važno da novi model fiskalizacije predviđa postojanje QR koda na svakom fiskalnom isečku, a čijim skeniranjem mobilnim telefonom kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov fiskalni račun original, da li je prosleđen PU ili ne.

„Tako je svaki kupac ujedno i kontrolor fiskalnih računa, što povećava mogućnost otkrivanja onih koji falsifikuju fiskalne račune. Dakle, zajedno smo u ovom procesu, zajedno se borimo protiv sive ekonomije i zajedno gradimo bolju i jaču Srbiju“, rekao je ministar.

Najavio je novu nagradnu igru, poput dosadašnje „Uzmi račun i pobedi“, ali u kojoj se neće slati fiskalni računi, već QR kodovi sa novih fiskalnih računa.

Nagradna igra će biti u digitalnom formatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.